Gå til sidens hovedinnhold

Mot rekordår for norsk sjømateksport

Artikkelen er over 5 år gammel

Norge eksporterte sjømat for 7,4 milliarder kroner i november, 12 prosent mer enn samme måned i fjor.

Dermed blir 2015 et rekordår dersom eksporten i desember holder seg rundt normalen.

Ifølge Norges sjømatråds ferske novembertall var eksportverdien 804 millioner kroner høyere enn i samme måned i fjor. Hittil er det eksportert sjømat for 67,3 milliarder kroner, en økning på 4,9 milliarder kroner fra fjorårets elleve første måneder.

– Ved inngangen til desember ligger sjømateksporten 1,5 milliarder kroner under eksporten for hele 2014, og med en normal eksport i desember blir dette tidenes sjømatår for Norge, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Marit Rein i Norges sjømatråd.

I oktober ble månedsrekorden slått, da eksporten nådde 8 milliarder kroner.

– Etterspørselen etter norsk sjømat er svært god, og spesielt i EU-markedet er laksen årsaken til at det går så bra. Her har vi tiltrukket oss mange nye konsumenter fra viktige markeder som Frankrike og Polen, som også er de største kjøperne av norsk laks hittil i år, forklarer Rein.

Det ble eksportert laks for 4,5 milliarder kroner i november, en økning på 662 millioner kroner (17 prosent) mot samme måned i 2014. Gjennomsnittsprisen for laks økte for samme perioder fra 40,67 til 44,92 kroner kiloen.

Også eksportverdien for ørret, makrell og både fersk og fryst torsk økte i årets novembermåned. Derimot ble det eksportert mindre sild og klippfisk. (©NTB)