Gå til sidens hovedinnhold

Vil bygge lasteskip om til fiskeoppdrett

Artikkelen er over 4 år gammel

Marine Harvest tar nye metoder i bruk for å møte fremtiden.

– Havbruksnæringen må utvikle nye og mer bærekraftige og kostnadseffektive måter å produsere laks på hvis vi skal vokse i fremtiden, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest i en pressemelding torsdag.

Selskapet mener at lakseoppdrett i ombygde lasteskip kan være en av flere løsninger på utfordringene oppdrettsnæringen står overfor. Metoden kan få kontroll over både lakselus og problemer med rømming, mener selskapet.

Løser problemer

– Vi kommer blant annet til å samle opp all den næringsrike avføringen fra laksen, slik at den kan brukes til andre formål. I tillegg er løsningen nærmest garantert lusefri, og muligheten for rømminger er betydelig redusert, mener Aarskog.

Verdens største oppdrettsaktør ser også andre fordeler ved å ta i bruk båter som lukkede oppdrettsanlegg.

– Skipene er allerede designet for et marint miljø, og det er kjent at de tåler de ytre kreftene et slikt anlegg blir påført, sier Aarskog. Gjenbruk av skip vil bringe investeringskostnadene ned på at forsvarlig nivå, mener han.

Knyttet til landstrøm

Skipet som selskapet nå skal bygge om til oppdrett, skal plasseres et sted i nærheten av Florø i Sogn og Fjordane. Det skal bygges en merd i hver av de seks lastetankene på skipet, og merdene vil samlet få et volum på 65.000 kubikkmeter, går det frem av pressemeldingen. Totalt har skipet plass til 950.000 fisk i de seks lastetankene.

– Vi vil først gjennomføre en prøveproduksjon i to av de seks tankene, Basert på denne vil vi gjøre nødvendige modifiseringer av skipet før vi setter fisk ut i alle merdene, sier Aarskog.

Selskapet ønsker å knytte skipet til landstrøm.

Totalt har Marine Harvest søkt om seks såkalte utviklingskonsesjoner for å utvikle løsningen.