Det sier Tonny Kolås, som vi treffer i egne butikklokaler på Damsgård.

Der driver han med gjenbruk av sykler, klær og sportsutstyr. Her forleden «snoket» han i en konteiner i Laguneparken like ved G-sport. Der fant han en mengde med ubrukte klær som var klippet opp, og slik gjort ubrukelige.

Det provoserer Kolås. Han mener at butikken i stedet kunne gitt klærne vekk til «fattige og lidende».

– IKKE UVANLIG

Direktør for mote og fritid i bransjeorganisasjonen Virke, Bror Stende, sier at det nok ikke er uvanlig å ødelegge klær som man ikke ønsker skal gå ut til forbrukerne.

– Det kan dreie seg om en feilvare som ikke svarer til det produktet man har reklamert for. Da kan jeg forstå at man må ta grep, og noen ser på det som beskyttelse av merkevaren, sier Stende.

– På hvilken måte?

– Her dreier det seg om en offentlig konteiner, og man har ikke kontroll på hvem som får tak i varene og gjerne selger dem igjen. Derfor klippes klærne, for å ha kontroll på videresalg. Dersom klær av dårlig kvalitet selges et annet sted, er det ødeleggende for merkevaren, forklarer Stende.

LÆRER VEKK

Han forteller også at det er mange som har avtaler med Fretex, som sender brukbare klær til andre markeder i verden.

I år regner Virke med at julehandelen kommer til å bikke 53 milliarder kroner, mot 50 i fjor. Vi bruker 10 milliarder kroner mer på julehandelen nå enn vi gjorde i 2005.

–Forstår du at noen lar seg provosere, i disse juletider, av at man ødelegger klær i stedet for å gi dem vekk?

–Det kan jeg forstå, det er en ressurs som kunne vært gjenvunnet, men vi har dårlige systemer for gjenvinning av klær i Europa. Det er med klær som det er med matvarer. Det som produsent eller et annet ledd ikke ønsker skal nå markedet, blir destruert, sier Stende.

Butikksjef på G-sport i Laguneparken Inge Valentinsen henviser til innkjøpssjef i kjeden, Øyvind Vabø. Han har ikke besvart BAs henvendelser.

GIR BORT KLÆR OFTE

Valentinsen sier også at de vanligvis gir bort klær de ikke lenger kan selge via organisasjoner som de stoler på.

– Poenget er at vi må kunne vite at klærne ikke dukker opp i markedet nær oss. Vi har blant annet gitt til Latin Amerika.

Butikken han styrer har nylig blitt pusset opp.

Klærne som Tonny Kolås fant i konteineren utenfor butikken tror Valentinsen har havnet der i forbindelse med nettopp oppussingen.

KASTER UNDER ÉN PROSENT

BA forteller at noen av klærne var merket med idrettslaget Gneist og G-sport.

–Jeg kjenner ikke til at vi har kastet klærne, men når du sier at de var merket Gneist så kan det ha å gjøre med at de skiftet leverandør for lenge siden og at disse klærne har blitt liggende på lager og støve ned, og derfor havnet i konteineren, sier Valentinsen.

Han forklarer at det ofte er feilvarer som blir kastet. Feilvarer som det går an å bruke prøver de å få donert.

–Kaster dere, eller gir bort, mye klær?

–Nei, under én prosent av det totale volumet, sier Valentinsen.