Gå til sidens hovedinnhold

15 aksjonister blir bøtelagt etter aksjon mot gruvedrift

Artikkelen er over 5 år gammel

15 aksjonister ble pågrepet etter at de sperret av veien inn til Engebøfjellet ved Førdefjorden, hvor gruveselskapet Nordic Mining skal gjøre prøveboringer.

Det melder Firda.

Klokken 1400 gikk 16 politifolk til aksjon mot aksjonistene som protesterer mot Nordic Mining sin prøveboring i Engebøfjellet i Vevring i Naustdal. Med hjelp fra brannvesenet brukte de hydrauliske sakser for å klippe av lenkene til aksjonistene.

Ifølge Firda ble de 15 aksjonistene fraktet til Florø. De kan vente seg et forelegg på 10.000 kroner hver, skriver avisen.

I en pressemelding tidligere tirsdag skrev organisasjonen at de har samlet 2.000 personer på en liste for sivill ulydighet mot det osmtridte gruveprosjektet.

– Vi er mer opptatt av å være her lenge enn å mobilisere veldig mange til en kort aksjon. Vi er forberedt på å være her i mange uker, sier Natur og Ungdom-leder Ingrid Skjoldvær til Firda. Hun forteller at målet er å stanse prøveboringen.

Nordic Mining har fått tillatelse til å grave frem mineralet rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden, utenfor bygden Vevring.

Administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar S. Fossum, sa tidligere på dagen til Firda at han forventer at aksjonistene har respekt for jobben selskapet skal gjøre med å kartlegge forekomsten av rutil i Engebøfjellet.