Gå til sidens hovedinnhold

Her har de høyest inkassogjeld

Artikkelen er over 6 år gammel

Osterøy er kommunen i Hordaland med høyest inkassogjeld i snitt per innbygger. 1584 kroner er 63 ganger mer enn kommunen med minst gjeld.

Siden finanskrisens slutt rundt 2010 har pilene pekt nedover for antallet inkassosaker, men de siste par årene har antallet saker igjen økt på landsbasis.

Det er imidlertid store geografiske forskjeller, påpeker kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i inkassobyrået Lindorff.

Mens antallet inkassosaker på landsbasis har økt med tre prosent de siste tolv månedene, har antallet saker sunket med tolv prosent i Hordaland, viser tall fra Lindorff.

– Det er litt overraskende, for vi hadde ventet at det skulle bli en økning i misligholdet i Hordaland og på Vestlandet for øvrig på grunn av nedgangen i offshoreindustrien. Men det har ikke slått ut så langt, påpeker Eikemo.

HORDALAND GODT UT

Etter et kraftigere hopp i antallet inkassosaker enn landet for øvrig under finanskrisen, har Hordaland hatt en jevn nedgang siden 2010.

Per 3. kvartal i år skylder hver hordalending i snitt 451 kroner i ubetalte regninger og krav.

Det er 59 kroner mindre enn snittet for Norge, som ligger på 510 kroner per innbygger.

Ser man på snittgjelden per person med inkassosak, ligger også Hordaland godt an, med en snittgjeld på 19.376 kroner, mot 20.968 kroner på landsbasis.

– Hordaland og Vestlandet for øvrig kommer godt ut. Finnmark har flest dårlige betaler i landet, men beløpene per skyldner er størst i Oslo og Akershus, sier Eikemo.

– MER KORTSIKTIG GJELD

Men det er store geografiske forskjeller mellom kommunene i Hordaland både i utviklingen i antallet inkassosaker og hvor mye hver innbygger skylder i snitt per tredje kvartal.

Her kan du sjekke inkassogjelden i din kommune (saken fortsetter under kartet):

Rangert etter hvor mye inkassogjeld innbyggerne har, kommer Osterøy ut på toppen av inkassogjeld-listen. Hele 1584 kroner hver skylder de 7772 innbyggerne. Antallet inkassosaker i øykommunen steg med 20 prosent fra tredje kvartal i fjor sammenlignet med tredje kvartal i år.

–Vi har fått en markant økning i gjeldsproblematikk, særlig blant unge under 30 år, de siste par årene i Osterøy kommune. Det handler mye om kortsiktig gjeld, som kredittkortgjeld, forteller leder for Nav Osterøy Vigleik Kalland.

Han sier at Nav Osterøy har satt inn mye arbeid for å forebygge økonomiske problemer blant innbyggere i kontakt med Nav sosial.

–Vi har vi gått inn og sett på årsakene når folk har henvendt seg til oss, og blant annet hjulpet dem å budsjettere og å snakke med kreditorene deres.

– FLERE VURDERER GJELDSORDNING

Sund havner på annenplass på listen over høyest inkassogjeld i fylket. Der skyldte hver innbygger 1494 kroner per utgangen av oktober.

Det har vært en økning i inkassosaker i Sund på 18,5 prosent i perioden.

Leder for Nav Sund, Nina Andersen, sier noen få store inkassosaker drar opp snittet per innbygger.

Men i likhet med Nav Osterøy, har også Nav i Sund hatt en økning i henvendelser knyttet til økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning.

–Vi har hatt en økning i saker som blir sendt til vurdering for gjeldsordning det siste året, forteller Andersen til BA.

Verken Sund eller Osterøy kommune har spesielt høy arbeidsledighet som kan være en årsak til høy inkassogjeld, ifølge Nav-lederne.

– Men kanskjekan en forklaring være at flere eier sin egen bolig på Osterøy, og at det gjør det vanskeligere å kutte utgiftene ved redusert inntekt enn om man leier, sier Kalland.

– FRA TOPP TIL BUNN

I motsatt ende finner vi den velstående kraftkommunen Modalen. Her skylder hver innbygger i snitt bare 25 kroner.

Kommunen har hatt en nedgang i inkassosaker på 37,5 prosent siste året.

– Det var positivt, sier ordfører Knut Mo i Modalen og humrer .

– Men det er ikke lenge siden vi lå i motsatt ende av skalaen. Med kun 375 innbyggere gir få saker store utslag i statistikken. Men jeg er fornøyd med at innbyggerne våre ser ut til å gjøre opp for seg, sier han til BA.

BERGENSERNE FLINKERE

Bergenserne har blitt litt flinkere til å gjøre opp for seg siste året.

Bergen ligger på 13. plass på listen fra Lindorff over forfalt inkassogjeld per innbygger i Hordaland.

Her skylder hver innbygger 407 kroner – 44 kroner mindre enn snittet for fylket.

Samtidig har det vært en nedgang i antallet inkassosaker på drøyt tre prosent fra tredje kvartal i fjor sammenlignet med tredje kvartal i år.