Må knekke dumping-nøtt for å unngå streik

Riksmekler Nils Dalseide (i midten) forsøker å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h) i årets hovedoppgjør. Fristen for meklingen er midnatt natt til søndag. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Riksmekler Nils Dalseide (i midten) forsøker å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h) i årets hovedoppgjør. Fristen for meklingen er midnatt natt til søndag. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk Industris krav om å endre reisebestemmelsene kan føre til mer sosial dumping, frykter Fellesforbundet. Den betente striden om dumping må løses dersom streik skal unngås.

DEL

NHO-forbundet Norsk Industri fra arbeidsgiversiden og Fellesforbundet fra LO må komme til enighet om lønn, sosial dumping og pensjon for å unngå en full arbeidskonflikt fra søndag morgen.

Partene sitter nå i mekling hos Riksmekleren, og fristen for å komme til enighet er midnatt natt til søndag.

Norsk Industris krav om kutt i borteboertillegget har provosert Fellesforbundet, som også hevder mange arbeidsgivere allerede leter etter hull i avtaleverket for å la arbeidere selv dekke utgifter til pendling.

– Rammer de svakeste

I sum kan dette føre til økt sosial dumping, frykter Fellesforbundet, som mener det blir lite igjen av lønningene hvis reisebestemmelsene faller.

– I praksis åpner det opp for å importere billig arbeidskraft fra utlandet og ansette dem på det Fellesforbundet mener er dumpingvilkår, skriver FriFagbevegelse.

– Kravene fra Norsk Industri er et angrep på de svakest stilte arbeiderne: utenlandske, reisende eller arbeidere som jobber for bemanningsbyråer, sier Steffen Høiland i Fellesforbundet i Nord-Rogaland til nettavisen som utgis av stiftelsen LO Media.

En dom i Arbeidsretten slo i mars fast at ansatte i vikarbyråer skal kompenseres for reisetid og utgifter fra byråets lokaler til anleggsplassen.

For Norsk Industri handler kravet om kutt i borteboertillegget om å bedre bedriftenes konkurranseevne ved å kutte kostnader.

Selv om kronesvekkelsen har gitt mange industribedrifter et løft, er norsk økonomi og spesielt bedrifter som er tilknyttet oljenæringen, i en krevende situasjon.

Lønn og pensjon

Økende arbeidsledighet og svak vekst har ført til at arbeidstakerne knapt har forventninger om saftige lønnstillegg i år. Fra arbeidsgiversiden har mantraet vært «null, null, null» i lønnstillegg, men Fellesforbundet har stått på at kjøpekraften skal opprettholdes. I så fall må det totale lønnstillegget i det minste tilsvare prisveksten.

Pensjon var også en heftig diskutert sak i forkant av oppgjøret. Men etter det NTB forstår, ligger det an til at hovedproblemstillingene rundt pensjon løftes ut av forhandlingene i det såkalte frontfaget.

Fellesforbundet brøt meklingen med Norsk Industri tirsdag, noe som ga partene fire dager på å komme fram til enighet.

– Basert på tidligere erfaringer kommer vi mest sannsynlig til å ende med å jobbe på overtid før vi har et resultat, sa riksmekler Nils Dalseide da han orienterte om situasjonen i hovedoppgjøret tirsdag.

Dersom meklingen ikke ender i enighet, vil 26.000 LO-medlemmer gå ut i streik søndag klokken 6, ifølge Fellesforbundet.

Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med. (©NTB)

Artikkeltags