Gå til sidens hovedinnhold

Har brukt ni måneder på klage fra Naturvernforbundet

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå stopper baseutvidelsen i Florø opp.

Miljødirektoratet har bestemt at baseutvidelsen må settes på hold til klagen fra Naturvernforbundet Sogn og Fjordane er avgjort, skriver Firdaposten.

Avgjørelsen kommer som lyn fra klar himmel.

Har ligget i åtte måneder

Etter år med dragkamp og flere klagerunder trodde Fjord Base AS at de hadde fått grønt lys til å utvide basen. Men helt på tampen kommer en sur pille fra Fylkesmannen.

Basesjef Jim Haugland fikk i en epost fra Fylkesmannen i desember i fjor det første tegnet på at noe var galt. Her blir det beklaget at klagen ikke er oversendt tidligere. Klagen hadde forsvunnet i åtte måneder hos Fylkesmannen før den dukket opp igjen.

– Jeg skal innrømme at jeg måtte telle til ti og la eposten ligge til dagen etter, sier Haugland til Firdaposten.

– Etter det svarte vi raskt, men likevel gikk det en måned før Fylkesmannen sendte saken videre til Miljødirektoratet.

Nå er altså svaret fra direktoratet kommet: Utfyllingen må vente til klagen er avgjort. Det kan ta opptil fem måneder.

Kan bli dyrere

Det betyr også at prosjektet kan bli dyrere for utbyggerne.

– Kontraktene er ikke signerte, men forhandlingene er i innspurten. Heldigvis viser entreprenørene vilje til å forlenge pristilbudene en viss tid, sier Haugland.

Det var fylkesleder Marit Vøien Nes i Naturvernforbundet Sogn og Fjordane som etterlyste klagen. Forbundet har klaget på at inngrepet i naturen er stort ved en utvidelse av basen i Florø.

– Jeg slår meg til ro med at dette er et hendelig uhell. Det skulle ikke skjedd. Vi ser ikke på dette som en håndrekking, sier hun til Firdaposten.

Legger seg flat

– Fylkesmiljøvernsjef Nils Erling Yndesdal hos Fylkesmannen legger seg flat.

– Vi forsto ikke at brevet fra Naturvernforbundet var en klage. Vi misforsto rett og slett. Vi fikk heller ingen purring fra forbundet, som kunne gitt oss et hint om at noe var galt. Men det er helt klart vår feil, sier fylkesmiljøvernsjefen til lokalavisen i Florø.

– Vi forstår at dette er et gjennomgripende tiltak for utbyggeren. Vi håper at Miljødirektoratet kan behandle denne klagen raskere med tanke på den ulykksalige utviklingen som denne saken har fått. Det har vi gitt uttrykk for overfor direktoratet, sier han.