– Livet har vært et helvete. Jeg ble mobbet ut av min egen arbeidsplass.

Carl Christian Hamre føler seg frosset ut av Creacon. -Jeg er lei meg, for det er ikke de verdiene jeg ønsker at Vennebyen skal bli assosiert med, sier Hamre. Det er bare to år siden han satte opp Europas største familieshow i Åsane.

Carl Christian Hamre føler seg frosset ut av Creacon. -Jeg er lei meg, for det er ikke de verdiene jeg ønsker at Vennebyen skal bli assosiert med, sier Hamre. Det er bare to år siden han satte opp Europas største familieshow i Åsane. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg ble regelrett mobbet ut av min egen arbeidsplass, sier Vennebyen-skaper Carl Christian Hamre til BA.

DEL

Vennebyen-gründeren har tatt ut søksmål for usaklig oppsigelse mot Creacon, selskapet han for få år siden startet. Styreleder Bjørn Østbøs kommentarer førte til at Carl Christian Hamre nå snakker ut om hvorfor han har gått til det skrittet.

– Da jeg trakk meg tilbake som daglig leder og skulle jobbe med andre ting, følte jeg at jeg ble veldig ekskludert fra alt, fra ledermøter, strategisamlinger og annet. Jeg vil si at jeg ble regelrett mobbet ut av selskapet. Frosset ut. Livet har vært et helvete. Jeg er lei meg, for det er ikke de verdiene jeg ønsker at Vennebyen skal bli assosiert med, sier Carl Christian Hamre med ettertrykk.

– Styreleder Bjørn Østbø nevnte at jeg sitter i styret i morselskapet Creacon International Holding. Men samtidig ble jeg kastet ut av styret i datterselskapet i høst, og deretter ble det bestemt at alle beslutninger skulle tas i datterselskapet, hevder han.

– Jeg antar at Østbø glemte å nevne det.

– TØFF TID

Styreleder pekte i gårsdagens BA på at oppsigelsen av Hamre er et resultat av nedbemanning og å redusere kostnader. Hamre er uenig.

– Det pågår en tvist om Vennebyen-rettighetene som Creacon leier av meg. Det er en uenighet om disse rettighetene, hvordan de kan utnyttes og hvilke forpliktelser som foreligger overfor opphavsmannen. Jeg mener oppsigelsen er et resultat av den uenigheten. Vi sitter på gode bevis, det har bare vært en liksomprosess i selskapet i forhold til nedbemanningen. Det har ført til at jeg har blitt fullstendig ekskludert, regelrett mobbet ut av min egen arbeidsplass. Jeg måtte se på at andre hadde møter, sier han.

– Det har vært ganske mange tunge dager, og mange, mange tårer. Det har vært en utrolig tøff tid for meg, utbryter Hamre.

– MANGEL PÅ LANGSIKTIGHET

– Har Vennebyen et potensial fremover etter din mening?

– Jeg har blitt holdt veldig på siden over lang tid. Men det er en utfordrende bransje å overleve og prestere i. Det er klart, mangelen på langsiktighet har vært hovedproblemet til Creacon siden det startet. Hvis det ikke endrer seg, kan jeg vanskelig tro fremtiden ser bedre ut enn fortiden, mener Carl Christian Hamre.

Selv har han jobbet med en spillefilm sammen med amerikanske forfattere. Det siste halvåret har han ikke fått vite noe om filmplanene.

– Kanskje det blir diskutert på møtene jeg ikke får være med på, sier han tørt.

– Styreleder Bjørn Østbø påpekte at investorene og långiverne har investert millioner uten å ha fått noen avkastning. Hvorfor har ikke Vennebyen vært mer lønnsom?

– Spesielt når du kommer utenfor Norges grenser krever kommersielle partnere en langsiktighet. Hvis vi har to måneders perspektiv, og en konkurrent som ikke er like bra har fem års perspektiv, hvem ville du satset på? Dette har det vært uenighet om i Creacon i fem år, påpeker Carl Christian Hamre.

– OVERLEVE HVERDAGEN

– Hva vil du gjøre nå?

– Jeg har jo først varslet om usaklig oppsigelse og så tatt ut søksmål, og har rett til å stå i stillingen. Men hva jeg blir involvert i, vet jeg ikke. Jeg fokuserer på å overleve hverdagen og finne glede med mine barn, forteller Hamre.

– Har du gitt opp drømmen om Vennebyen?

– Vennebyen har jo allerede blitt større enn jeg kunne drømme om da jeg startet med det, den er oversatt til 26 språk og solgt til hele verden. Så vi får se hva som skjer. Akkurat nå har jeg egentlig nok med min egen hverdag, sier Carl Christian Hamre til slutt.

– RYDDIG

Creacon-styreleder Bjørn Østbø sier dette i en kommentar til Carl Christian Hamres uttalelser:

– Vi mener at alle prosesser knyttet til oppsigelsen av Hamre har foregått på en ryddig måte og i samsvar med Arbeidsmiljølovens regler. Begrunnelsen for oppsigelsen er nødvendige kostnadsreduksjoner og selskapet har redusert bemanningen fra 40 til fem personer siste to år, påpeker Østbø.

– Det er styrets ansvar å handle når det kreves, og kostnadskuttene og endringen i strategien har vært nødvendig. Det blir feil å kommentere enkeltforhold i personalsaker i media og det vil vi ikke gjøre. Men vi kjenner oss ikke igjen i de beskrivelsene som Hamre gir. Han har tatt ut søksmål mot selskapet og saken er under rettslig behandling. Der vil den få en grundig behandling, mener Creacon-styreleder Bjørn Østbø.

Artikkeltags