Gå til sidens hovedinnhold

Sjømatrekordene står i kø

Artikkelen er over 5 år gammel

Fjoråret ble et gullår både for norske oppdrettere og for fiskerne. Eksportrekordene står i kø, og totalen endte på formidable 74,5 milliarder kroner.

Norges sjømatråd presenterer en rekke nye rekordtall når status gjøres opp for 2015. Aldri før har det blitt solgt mer oppdrettslaks og ørret. Og aldri før har prisene vært høyere.

Laks opp 4 mrd.

Lakseeksporten alene står for 47,7 milliarder kroner, nesten 4 milliarder mer enn i 2014. Volumet økte med 3,7 prosent til 1.035.000 tonn laks. Det er EU som tar unna det aller meste av både laks og annen fisk. Totalt står EU for 67 prosent av den norske sjømateksporten. EU-markedet økte med hele 17 prosent i fjor, og totalverdien passerte for første gang 50 milliarder kroner.

– I et år med handelshindringer i flere markeder som importstopp i Russland, ble resultatet bedre enn forventet. En svak krone i kombinasjon med god etterspørsel etter spesielt ferske produkter bidro til eksportrekorden, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

Rekord for torskeeksport

Men også villfisken bringer større inntekt enn noen gang tidligere. Til tross for at kvotene for torsk, sei, hyse og annen hvitfisk er redusert med 13 prosent, økte eksporten av torskefisk med åtte prosent til 13 milliarder kroner. Også dette er ny rekord.

Norge eksporterte også klippfisk for 4 milliarder kroner og ferske torskeprodukter for 2,8 milliarder kroner i fjor. Aldri før har verdien av ferske produkter vært høyere.

Kvotene på sild og makrell er på vei ned. I tillegg er det her importstoppen fra Russland og andre handelshindringer merkes mest. Det ble i fjor solgt pelagisk fisk for 6,9 milliarder kroner, en nedgang på 7 prosent.

Polen størst

Den norske sjømateksporten gikk til 143 ulike land. Polen er nå det største enkeltmarkedet for norsk fisk med en eksportverdi på 6,9 milliarder kroner. Det meste går til bearbeiding, men Polen er også et stadig viktigere konsummarked.

Eksporten til Danmark økte med 27 prosent i fjor til 6,4 milliarder kroner. Det gjør Danmark til det største vekstmarkedet og det nest største enkeltmarkedet for norsk sjømat. (ANB-NTB)