Helsebyråden om professor: «En idiot av en nevrolog»

Rebekka Ljosland

Rebekka Ljosland Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) kalte en professor ved Haukeland for en idiot i en tekstmelding til en tidligere kollega. Nå beklager hun ordbruken.

DEL

Kommunen har gitt pressen innsyn i en SMS-utveksling mellom helsebyråd Rebekka Ljosland og en tidligere kollega. Tekstmeldingene ble sendt etter at helsebyråden reagerte på et foredrag fra en nevrolog på Haukeland Universitetssykehus (HUS).

Ifølge Bergens Tidende var det overlege og professor Lars Thomassens foredrag om hjerneslagsbehandling på et møte med helsepolitikerne i Bergen som utløste reaksjonen.

Jobbet som sykepleier

Rebekka Ljosland har permisjon fra sin stilling som sykepleier ved Haraldsplass diakonale sykehus (HDS) for å være helsebyråd i Bergen.

Den tidligere kollegaen hun henvendte seg til under foredraget til Thomassen, jobbet sammen med Ljosland på Haraldsplass.

Både BA og BT ba om innsyn i korrespondansen. Kommunen avslo forespørselen, men Fylkesmannen i Hordaland var uenig og ba kommunen om å se på saken igjen.

«Kommunen holder fast ved det faktum at korrespondansen var av privat karakter, men ser at med en videre tolkning av vilkåret «ansvarsområdet eller verksemda til organet» enn den kommunen la til grunn i det påklagede vedtaket, må dokumentet etter sitt innhold regnes for å være saksdokument for organet,» skriver kommunen i en pressemelding.

«En idiot av en nevrolog»

I SMS-ene som helsebyråden sendte til sin tidligere kollega 6. januar i år sto det blant annet:

«En idiot av en nevrolog fra HUS sprer masse løgn om HDS.»

Helsebyråden spør deretter sin tidligere kollega om hvilke behandlingsmetoder som nå brukes ved Haraldsplass diakonale sykehus (HDS). Den tidligere kollegaen svarer med informasjon om hvilke behandlingsmetoder som brukes, og at sykehuset har forbedret seg i forhold til tidligere.

Helsebyråden: «Han prøver å få kommunen til å spille inn at Haraldsplass ikke skal brukes til slag.»

Tidligere kollega: «Er dette i kommunestyret, eller? Dere får ta kontakt med HDS så vi jo komme med motsvar.»

Helsebyråden: «Ja, er du gal. Vi skal passe på at Haraldsplass skal få komme med sin versjon.»

Kommunen har anonymisert helsebyrådens tidligere kollega.

Helsebyråden beklager

Tekstmeldingen hvor helsebyråden kaller professoren for «en idiot av en nevrolog» skal ha blitt slettet under korrespondansen. I en pressemelding tirsdag beklager Rebekka Ljosland ordbruken sin.

– Dette var en skikkelig tabbe, og jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Jeg beklager min omtale av professor Thomassen på det sterkeste. Jeg har møtt ham personlig for å be om unnskyldning, og vi hadde en god samtale som jeg satt stor pris på. Årsaken til at jeg slettet SMS-en var at jeg umiddelbart angret på min ordbruk, sier Ljosland.

Hun forklarer henvendelsen til sin tidligere kollega slik:

– Jeg ble opprørt over informasjonen professoren kom med om mulig forskjellsbehandling av byens innbyggere. Derfor handlet jeg spontant for å undersøke med en tidligere kollega om de alvorlige opplysningene om Haraldsplass var riktige. Jeg skulle ventet med å ta kontakt til det kunne gjøres gjennom formelle kanaler og på riktig nivå. Det beklager jeg, sier Ljosland.

Bergens Tidende har tidligere skrevet om konflikten som oppsto etter foredraget om forkjellene mellom behandlingen på Haraldsplass og Haukeland.

Artikkeltags