Gå til sidens hovedinnhold

Norge eksporterte sjømat for 68,8 milliarder i fjor

Artikkelen er over 6 år gammel

– Norsk sjømat har aldri hatt en sterkere posisjon på verdensmarkedet, fastslår Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

Til tross for at samarbeidet med Russland gikk i vranglås, ble fjoråret et nytt rekordår for eksport av norsk sjømat. Totalt eksporterte Norge sjømat for 68,8 milliarder kroner. Det er en økning på 7,3 milliarder kroner, eller 12 prosent, melder Sjømatrådet.

– Norsk sjømat har aldri hatt en sterkere posisjon på verdensmarkedet. Selv om vårt viktigste sjømatmarked, Russland, falt bort i 2014, klarer norsk sjømatnæring å omstille seg til nye markeder. Resultatet er rekorder for både laks, torsk og makrell, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

LAKSEN STØRST

Ikke overraskende var det laksen som igjen var størst. Den totale eksporten av norsk laks og ørret var på 42,6 millarder kroner i fjor. Gjennomsnittsprisen var på 41 kroner og 6 øre per kilo. Det er en økning på 3,4 prosent fra året før, skriver Nord24.

Verdien på eksporten av torskefisk var til sammenlikning på 12 milliarder kroner. Det er også rekord og en økning på 2 milliarder kroner, eller 20 prosent, fra 2013.

TORSK TIL KINA

Og for torsken ligger verden åpen, ifølge sjømatdirektøren. Kina er ett eksempel.

– Vi tror at vi kan selge 20.000 tonn torsk til et voksende kinesisk middelklasse i årene som kommer, sa Martinussen under pressekonferansen.

Han nevnte også Afrika som et framvoksende marked.

– Norsk sjømatbransje må følge med på det som skjer der, sa han.

EU er fortsatt det største markedet for norsk sjømat. I fjor utgjorde ekpsporten til EU 43 milliarder kroner eller 62 prosent.

– INGEN SELVFØLGE

– At nettopp 2014 skulle bli det beste året noensinne var ingen selvfølge da Russland innførte importforbud i august. Det viser at etterspørselen etter norsk sjømat er enda sterkere enn forventet, og at næringen har vært raske med å finne nye markeder, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.