Gå til sidens hovedinnhold

200 ansatte må gå fra Hotell Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Ingen av de 200 ansatte ved Hotell Norge i Bergen får være med videre når Scandic overtar det tradisjonsrike hotellet.

– Det er helt forferdeleg. Ansatte har reagert med tårer, sjokk og vantro, sier Djevat Hisenaj, leder i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening, til BA.

Han er selv berørt etter 26 år  i arbeid som servitør på hotellet

Han varsler at saken kan bli trukket for retten.

Det var NRK som først omtalte nyheten torsdag ettermiddag.

I fjor ble det kjent at Scandic Hotels overtar driften, og byens eldste hotell skal totalrenoveres for 250 millioner kroner.

Det ble også kunngjort at de Hotell Norge-ansatte skulle bli med over i det nye selskapet.

Det blir det likevel ikke noe av. Årsaken er at hotellet må stenge ned under det omfattende oppussingsarbeidet. Dermed er det ikke snakk om en såkalt virksomhetsoverdragelse som gir ansatte en ekstra beskyttelse i arbeidsmiljøloven.

Tungt for de ansatte

– De tillitsvalgte fikk beskjed om dette onsdag, og de tok det tungt. Det har vi forståelse for, sier dministrerande direktør Svein Arild Steen-Mevold til BA.

Han sier at da de først fikk leieavtale med huseieren var intensjonen å holde deler av hotellet åpent under oppussingsarbeidet som skal starte i september.

Stenges under renoveringen

– Vi har fått tilbakemelding om at det ikke er sikkerhetsmessig forsvarlig og at renoveringsarbeidet blir mer omfattende enn forutsatt, sier Steen-Mevold.

Dermed blir store deler av hotellet stengt frem til mai 2018.

– Fagforeningen reagerer på dette og truer med søksmål?

– Det må vi ta til etterretning, men vi må forholde oss til fakta. Vi kan ikke drive deler av hotellet før tidligst i mai 2017, og hele hotellet først i mai 2018, sier han.

– Det er mange flinke folk på Hotell Norge, og vi får håpe at de får arbeid i andre hoteller i området.

– Uprofesjonell håndtering

Hisenaj kaller helomvendingen uprofesjonell.

– Direktøren lovet gull og grønne skoger og de ansatte gledet seg. Vi har en protokoll  fra 26. november i for hvor Rezidor og Scandic Hotels bekreftet virksomhetsoverdragelse. Dette kan de ikke gå fra, sier fagforeningslederen.

Fagforeningen har nå bedt LOs juridiske avdeling om å se på saken, og han gir uttrykk for at det kan bli søksmål.

– Mange av de ansatte har jobbet for hotellet i 30-40 år, og om lag halvparten av dem er i alderen 55-60 år. Det er svært vanskelig for dem å få nye jobber, sier Djevat Hisenaj til BA.

– Har du ikke forståelse for at hotellet må stenges ned under oppussingen?

– Nei. Dette kunne ha vært løst på en helt annen måte gjennom permitteringer eller andre løsninger. Jeg oppfatter dette som en dårlig unnskyldning for å løpe vekk fra forpliktelsene de har påtatt seg, sier Djevat Hisenaj.