I fjor havnet de tidligere forretningspartnerne i Sorbonne i åpen strid. Alvorlige beskyldninger om hverandre haglet i media.

Økonomisk stormer det også for de unge eiendomsinvestorene Eirik Bysheim Hokstad og Asgeir Steinsland Hansen.

Forrige årsregnskap som ble innrapportert til Brønnøysundregistrene er dyster lesning for dem.

Regnskapet viser et underskudd før skatt på hele 75,8 millioner kroner. Bakgrunnen for det store tapet er regnskapsmessige nedskrivninger på 74 millioner kroner.

Advokatregning og eiendomsoppgjør

Regninger forble ubetalt så lenge at enkelte kreditorer tok affære.

Nylig leverte Moholt Eiendommer AS og Kluge Advokatfirma AS konkursbegjæring for hvert sitt Sorbonne-selskap, nærmere bestemt morselskapet Sorbonne AS og datterselskapet Sorbonne Eiendom AS.

Fredag får BA opplyst at Kluge Advokatfirma har trukket sin konkursbegjæring. Det samme gjelder for Moholt Eiendommer.

Moholt Eiendommers konkursbegjæring har sammenheng med at Sorbonne Eiendom høsten 2014 inngikk en avtale om kjøp av et næringsbygg som tidligere huset den elektromekaniske bedriften Karsten Moholt AS.

Les også: Unge investorer betalte ikke for næringsbygg. Nå har styreleder trukket seg

Opprinnelig var avtalen oppgjør i april 2015, men transaksjonen fant aldri sted, fordi kjøper vesentlig misligholdt sine forpliktelser, har Vest24 tidligere skrevet.

Den andre konkursbegjæringen henger sammen med at Sorbonne AS som hovedaksjonær i Crossfit Bergen hyret inn Kluge Advokatfirma i forsøket på å bli kvitt en av Crossfit-gründerne, André Svanevik.

Som Vest24 har omtalt tidligere, ble Svanevik forsøkt avskjediget både en og to ganger, før konflikten endte med at Svanevik fikk alle aksjene i treningsselskapet for én krone.

Les også: Var uønsket i bedriften. Så fikk han alle aksjene for 1 kr

I rettsbehandlingen i midten av februar gikk både Karsten Moholt og Kluge Advokatfirma med på å gi Sorbonne-ledelsen mer tid på seg til å gjøre opp.

Det ble i retten vist til forhandlinger om en utenomrettslig og at Sorbonne jobber med å stille betryggende sikkerheter og å skaffe likvide midler.

Og nå har altså begge kreditorene trukket sine konkursbegjæringer slik at rettsmøtet i Bergen tingrett ble avlyst.

– Vi har funnet grunnlag for å trekke begjæringen, og utovder det har jeg ingen kommentar, skriver Nina Sandnes i Kluge Advokatfirma i en tekstmelding til BA.

Moholt Eiendommers advokat Arild Dyngeland ønsker overfor BA ikke å kommentere saken.

Sorbonne-sjef Eirik Bysheim Hokstad henviser til selskapets advokat, Bjørn Åge Hamre.

– Begjæringene ble trukket etter enighet mellom partene. Vi er fornøyde med at vi fikk til en løsning som gir videre basis for å få på plass langsiktige løsninger for Sorbonne konsernet og dets kreditorer, skriver Hamre i en epost til BA.

Momssmell

Selv om eiendomsinvestorene unngikk konkurs denne gang, er ikke skifteretten fremmed for dem. I oktober i fjor gikk AS Sandviksveien nr 44, som ble markedsført som leilighetshotellet S44, konkurs. Årsaken var at Skatt Vest ikke fikk pengene sine.

Les også: Utleier i Sandviken slått konkurs etter momssmell

Sorbonne-investorene havnet også i Vest24s søkelys da det ble åpnet hotell i Rosenkrantzgaten uten nødvendig godkjenning.

Les også: – Ulovlig hotelldrift, det er klinkende klart