Gå til sidens hovedinnhold

Bergens eldste pølsemaker offer for oljekrisen

Artikkelen er over 5 år gammel

Selskapet H.O. Grindheim AS har begjært seg konkurs.

– Ingen tvil om at oljekrisen har hatt sin innvirkning. Vi har levert mye offshore, og når båtene ligger i opplag, skaper det problemer for oss, sier administrerende direktør Audun Grindheim til Vest 24.

15. februar gikk selskapet til skifteretten og meldte oppbud.

12 mister jobben

– De var det eneste riktige å gjøre, slik situasjonen er, sier Grindheim. 12 personer mister jobben som følge av konkursen. Ifølge direktøren vil de få sine utestående krav dekket gjennom lønnsgarantifondet.

Bostyrer Atle Birkeland i Advokatfirmaet Kyrre forteller at det frem til mandag kveld var håp om å selge virksomheten.

– Det har vært konkrete forhandlinger med en interessent, men det ble ikke oppnådd enighet, sier Birkeland. Uenigheten var knyttet til leieprisen for lokalene på Toppe i Åsane. Disse er ifølge bostyrer eid av et eget selskap.

Birkeland forteller at det konkursrammede selskapet har en gjeld på over 4 millioner kroner.

Nå blir det neppe videre slakterdrift i lokalene. Boet tar sikte på å selge maskinene i lokalene, og å gjennomføre en ordinær konkursbehandling.

Fallende omsetning

Utviklingen i H.O. Grindheim viser klart igjen i omsetningstallene for de siste årene. I årene fra 2010 til 2012 lå omsetningen stabilt i underkant av 70 millioner kroner. I 2013 falt den til i underkant av 60 millioner, og i 2014 var den nede på 45 millioner kroner. Driftsresultatet har i tre av de fem årene vært negativt.

Tall fra 2015 er ennå ikke klar.

Leverte til sykehus

I tillegg til oljekrisen trekker Audun Grindheim frem tapte anbud til det offentlige som en hovedårsak til avviklingen.

– Vi har vært tungt inne i offentlige anbud, og har levert mye til sykehus. Men når nye anbud gikk og de store aktørene presser prisene, blir vi som små sjanseløse i konkurransen, sier Grindheim.

H.O. Grindheim var den eldste pølsemakerbedriften som var i drift i Bergen. Selskapet har historie helt tilbake til 1893, da Helge Ottesen Grindheim startet sin slakterforretning i C. Sundts gate. Siden har H.O. Grindheim holdt til ulike steder i Bergen, blant annet i Kjøttbasaren, på Laksevåg og på Landås.

Investerte i Åsane

Etter hvert utviklet selskapet seg til en engrosforretning med storhusholdninger som fremste kunder. I første halvdel av det første tiåret på 2000-tallet investerte selskapet i et nytt bygg på Toppe i Åsane, et bygg selskapet har holdt til i frem til nå.

– Det er selvsagt vemodig å slå et selskap med så lang historie konkurs, men mest vemodig er det at 12 ansatte mister jobben, sier Grindheim.

Han har ingen umiddelbare planer om å starte opp lignende virksomhet.