Gå til sidens hovedinnhold

Kavli solgte for over tre milliarder

Artikkelen er over 5 år gammel

Har suksess i utlandet, men frykter for videre vekst i Norge.

– Vi har opplevd en fin vekst spesielt i Storbritannia og Sverige. Men vi ser også at arbeidet med kostnadsreduksjoner begynner å gi resultater, sier konsernsjef Erik Volden i Kavlikonsernet i en pressemelding.

Konsernet økte driftsinntektene med 239 millioner kroner til en samlet omsetning på 3,226 milliarder i 2015. Det ga et resultat før skatt på 235 millioner kroner, opp fra 204 millioner året før.

Men mens Kavli har suksess med geitemelk-produkter i Storbritannia, patéproduksjon i Skottland og sauser og dressinger i Sverige, mener Kavli-ledelsen at usikre rammevilkår i meierisektoren kan stanse videre vekst i Norge. Det til tross for at Kavlis norske meieriselskap, Q-Meieriene, også viste god vekst i 2015.

– Q-Meierienes videre vekst er avhengig av at vi investerer i økt produksjonskapasitet og nye produkter. Usikre rammevilkår kan føre til at vi ikke kan ta disse investeringene, sier Volden i pressemeldingen. Han påpeker at det i så fall ikke bare vil svekke mulighetene for videre vekst, men også konkurransesituasjonen i det norske meierimarkedet.

Det solide resultatet gjør at eieren, Kavlifondet, vil få en ekstraordinær stor utbetaling. Mens fondet ble tilført 50 millioner kroner i 2015, vil summen for fjoråret bli på 150 millioner. Kavlifondet er en allmennyttig stiftelse som gir betydelige summer til humaitært arbeid, forskning og kultur.

– Vi har hatt en jevn og fin utvikling i overskuddet vi har utbetalt til Kavlifondet, men årets utbetaling må ses på som ekstraordinær og reflekterer ikke hva vi typisk ville ha utbetalt i et slikt driftsår, sier Volden i pressemeldingen.

Nøkkeltall 2015 (2014-tall i parentes):

  • Omsetning 3.226,3 (2.986,9)
  • Res. før avskrivninger (EBITDA): 340,2 (311,7)
  • Driftsresultat: 235,2 (204,4)