Oljemilliarder splitter sentrum

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen er ikke på linje i synet på bruken av oljepenger til tiltak mot arbeidsledigheten. FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen er ikke på linje i synet på bruken av oljepenger til tiltak mot arbeidsledigheten. FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

KrF henter gjerne ekstra penger fra oljefondet for å bevilge ytterligere 1,5 milliarder kroner i tiltak mot stigende ledighet. Venstre advarer og vil holde igjen.

DEL

Regjeringens to samarbeidspartier KrF og Venstre er uenige om hvor dypt finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) bør grave i oljefondets pengekasse når regjeringen legger fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Handlingsregelen må følges, forutsetter Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

– Når økonomien er i en nedkjølende fase tilsier handlingsregelen at vi både kan og bør iverksette tiltak, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

Sak nummer én

Handlingsregelen innebærer at statens oljepengebruk over tid skal begrenses til 4 prosent av oljefondets kapitalverdi. I dårlige tider åpnes det for å bruke mer, i gode tider skal det helst brukes mindre.

I forkant av fremleggelsen av revidert har KrF lansert en ledighetspakke på 1,5 milliarder kroner til kortsiktige tiltak. Partiet vil bruke 1 milliard kroner på spadeklare infrastrukturprosjekter og en halv milliard ekstra til lærlingplasser og tiltaksplasser rettet spesielt mot unge.

– Målrettede strakstiltak mot ledighet i de fylkene som er hardest rammet, det er vår sak nummer én når revidert skal behandles, sier Syversen til NTB.

I grenseland

Arbeidsledighet og omstilling preger også Venstres forventninger til revidert, men Breivik advarer mot å gå ut over handlingsregelen.

– Vi har allerede et statsbudsjett for 2016 som ifølge regjeringen stimulerer økonomien helt i grenseland for hva kronekurs og rentenivå kan tåle. Det er to av de viktigste enkeltfaktorene for næringslivet, så det er klart at det blir en viktig balansegang. I våre øyne er statsbudsjettet så stort at vi ikke trenger å bruke ytterligere oljepenger, sier Breivik til NTB.

Fulle tønner

Syversen forsvarer KrFs forslag med at det er reversible budsjettposter.

– Våre forslag er midler som ikke vil hindre en naturlig omstilling, men som et motkonjunkturtiltak til investeringer som likevel vil finne sted, og som kan forseres. Og dermed motvirke ledigheten. Dette er tradisjonell motkonjunkturpolitikk. Og når veien eller gangstien er bygget, så kan midlene trekkes tilbake. Dette mener vi er å ta handlingsregelen på alvor, sier han.

Syversen mener å ha oppfattet at statsministeren langt på vei har gitt tilsagn.

– Da Solberg fikk spørsmål om tiltak mot ledigheten sist hun var i Stortinget, sa hun noe sånt som at regjeringen nok langt på vei kan bli enige med KrF. Og jeg antar jo at regjeringen ikke kommer til Stortinget med tomme tønner gitt situasjonen slik den nå er, sier han til NTB.

Fornybar-forventning

Venstre trekker på sin side fram at regjeringen har varslet at den til uka også vil komme et forslag til organisering, innretning og mandat for et nytt statlig omstillingsfond på 20 milliarder kroner som skal gi tilgang på risikokapital for investeringer i grønn sektor.

– Venstre forventer at det regjeringen har av handlingsrom ut over rene revideringer primært må gå til å styrke næringslivets omstillingsevne og til tiltak for økt sysselsetting. Og da vil Fornybar-fondet være det soleklart mest slagferdige verktøyet, sier Breivik. (©NTB)

Artikkeltags