Flypassasjeravgiften innføres 1. juni

Finansminister Siv Jensen innfører flyseteavgiften fra 1. juni, som varslet. Uenigheten med ESA er nå ryddet av veien. FOTO. VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Finansminister Siv Jensen innfører flyseteavgiften fra 1. juni, som varslet. Uenigheten med ESA er nå ryddet av veien. FOTO. VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Finansdepartementet vedtok fredag å innføre flypassasjeravgiften 1. juni i år.

DEL

– Avgiften ble vedtatt av Stortinget før jul som en del av budsjettavtalen for 2016. Stortinget vedtok både sats og fritak. Når Finansdepartementet i dag fastsetter forskriften og iverksetter avgiften med virkning fra 1. juni, følger vi lojalt opp Stortingets vedtak om å innføre en flypassasjeravgift, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Den såkalte flyseteavgiften innebærer en økt utgift på 88 kroner per passasjer per avgang fra norske flyplasser – med unntak av passasjerer som må ta flere fly med samme selskap på samme reise.

EFTAs overvåkingsorgan ESA mente dette fritaket kunne innebære ulovlig statsstøtte og ba regjeringen vente med å innføre ordningen til spørsmålet var avklart. Avgiften skulle egentlig ha vært på plass fra 1. mars.

Regjeringen mente det ikke dreier seg om ulovlig statsstøtte, men siden ESA lovte å behandle saken raskt, gikk Finansdepartementet med på å utsette innføringen til 1. juni.

Den senere tiden har departementet og ESA hatt en dialog om saken, og ESA har kommet til at de anser fritaket å ikke være statsstøtte, opplyser Finansdepartementet.

Utsettelsen fra 1. mars til 1. juni har kostet staten 250 millioner kroner i avgifter, gikk det fram av revidert nasjonalbudsjett. Avgiften var en vesentlig faktor for at regjeringen og støttepartiene skulle kunne lande en enighet om statsbudsjettet for 2016. (©NTB)

Artikkeltags