Torsdag starter lærling Jens Erik Eriksen og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) byggingen av utstyrs- og boligplattformen på Johan Sverdrup-feltet på Kværner Stord. Det skriver Statoil i en pressemelding.

Utbyggingen av det gigantiske olje- og gassfeltet er det største industriprosjektet i moderne tid.

– Nå kommer vi i gang med byggingen av utstyrs- og boligplattformen, som blir den andre av fire plattformer i første fase av prosjektet, sier Kjetil Digre, prosjektdirektør for Johan Sverdrup, i pressemeldingen.

Et konsortium bestående av Kværner og KBR skal står for prosjektering og bygging av dekket til plattformen. På Stord skal også delene til utstyrs- og boligplattformen sammenstilles, før plattformen skal installeres på feltet i 2019. På det meste vil rundt 2.000 ansatte jobbe med Kværners Sverdrup-leveranser, heter det i meldingen.

Apply Leirvik, også det selskapet hjemmehørende på Stord, skal bygge boligmodulen.

Andre moduler på utstyrs- og boligplattformen skal bygges ved verftene Energomontaz Polnoc Gdynia (EPG), Mostostal Pomorze Gdansk (MPG) Mostostal Chojnice og Crist Offshore i Polen, og i Gøteborg i Sverige. Detaljprosjekteringen foregår ved KBRs kontor i Leatherhead i London, og hos Apply Leirvik på Stord, heter det i meldingen.

Fabrikasjonsarbeidet startet også opp på to av verftene i Polen og Apply Leirvik torsdag.

– Det er et komplisert puslespill med aktiviteter over hele verden. Vi er 14.000 personer som hver dag jobber med prosjektet i 2016. Til sammen skal det utføres 100 millioner arbeidstimer, sier Digre.

Plattformen blir det største boligkvarteret på norsk sokkel, og vil ha plass til 560 personer, i tillegg til beredskaps- og kontrollsenter og en del hjelpesystemer som skal dekke hele feltsenteret.