Gå til sidens hovedinnhold

Starter opp gassproduksjon på Tjeldbergodden igjen

Artikkelen er over 5 år gammel

AGA har stor tro på å levere lokal, flytende naturgass i Midt-Norge.

Eierne av Tjeldbergodden valgte i 2012 å droppe produksjonen av LNG (flytende naturgass). Siden har LNG-anlegget på Tjeldbergodden stått ubrukt, men ikke fjernet.

AGA har valgt å kjøpe LNG-anlegget for å gjenoppta LNG-produksjonen. Det var Reinertsen som meldte nyheten i november i fjor da selskapet ble tildelt kontrakt for å klargjøre anlegget for ny produksjon, men selskapet som står bak, AGA, har til nå ikke sagt mye om prosjektet.

20.000 tonn

Tidligere denne uken kunne AGAs plant manager på Tjeldbergodden, Jan Einar Gjerde, fortelle om selskapets tanker og planer for anlegget, skriver Tidens Krav. AGA er fra før en stor leverandør av LNG og biogass, og avgjørelsen er delvis såpass enkel som at det vil bidra til kortere transporttid.

– Vi kommer til å produsere opp til 20.000 tonn LNG i året. Vi har ikke helt kundegrunnlaget ennå, men det kommer vi til å få. Det er flere som leverer LNG, men vi kan konkurrere på pris og at den er kortreist. I dag kjører vi LNG fra Fredrikstad til kunder her. Oppstarten på Tjeldbergodden vil redusere transporttiden, sier Gjerde.

Produksjonen skal starte igjen i oktober i år. I startfasen skal Statoil drifte anlegget.

– Potensialet i markedet er der, helt klart. Å bruke lokale ressurser må være et mål. Det vil alltid være konkurrenter i markedet, og da handler det om å tilby best produkt til best pris, sier Gjerde.

Kan tjene penger

I forhold til markedet totalt sett er det ikke snakk om stor produksjon, men AGA ser tydeligvis at det er et potensial for å tjene penger i regionen.

– Det er relativt liten produksjon, men vi ser at vi kan bruke den til noe fornuftig.

AGA mener hvert fall at det er viktig å satse på slik gass framover.

– Det er flere skip i dag som har strenge miljøkrav, og da er LNG positivt.

Selskapet satser også stort på biogass.

– Det å fange opp og bruke denne energien er viktig, og biogass er fornybart, lokalt og gir ingen tilvekst av CO2. Men biogass varierer etter tilgangen på råstoffet, og da kan man bruke vår gass i kombinasjon med biogass. Vi ser at etterspørselen etter biogass øker år for år, men da må vi også ha naturgass tilgjengelig når tilførselen er lav, sier Gjerde.

Miljøgevinst

Han påpeker at LNG kan redusere utslipp fra båt med 20 til 30 prosent.

AGA ser også dette i sammenheng med Biokraft Skogn, som vil være Nordens største produksjonsanlegg for flytende biogass (LBG). Det er Biokraft og Norske Skog som står for anlegget, men AGA har kjøpt all produksjonen.

– LBG kan redusere CO2-utslippet med 90 prosent, sier Gjerde.