Gå til sidens hovedinnhold

IEA-sjefen: Verden vil trenge olja i Arktis

Artikkelen er over 5 år gammel

En dag vil verden trenge de enorme olje- og gassressursene som finnes i Arktis, tror IEA-sjef Fatih Birol. Men ikke i dag, og heller ikke i morgen.

– Vi har enorme ressurser i Arktis, både olje og gass, og jeg er sikker på at én dag kan de trengs. Men jeg tror ikke dette er et spørsmål for i dag. Jeg tror heller ikke det er et spørsmål for i morgen. Det vil kanskje være et spørsmål for i i overmorgen, sier Birol til NTB.

Han var mandag på besøk i Oslo for å delta på Statoils høstkonferanse.

– Når vi ser på de økonomiske, teknologiske og miljømessige utfordringene i dag, ser jeg ikke dette som en umiddelbar produksjonskilde, sier Birol om de arktiske ressursene.

Han er likevel enig i at dette spørsmålet kan se annerledes ut i Norge, der arktiske farvann er mer tilgjengelige på grunn av Golfstrømmen.

– Jeg snakker om «det arktiske Arktis», sier han.

Det omfatter blant annet havområdene utenfor Alaska, der både Shell og Statoil i høst har trukket seg ut på grunn av svak lønnsomhet.

Birol ser ikke for seg at klimapolitikk vil ta knekken på olje- og gassindustrien med det første.

– Jeg vil ikke legge alle fossile brensler i samme kurv. De fossile brenslene som vil lide mest under en klimaavtale, vil være kullet som brukes i ineffektive kullkraftverk, heller enn olje og gass, sier han. (©NTB)