Gå til sidens hovedinnhold

– Lykkes vi, vil det være et kvantesprang for hele næringen

Artikkelen er over 5 år gammel

Marine Harvest skal teste lukket oppdrett i «Egget»

Det sier konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, i en pressemelding.

Selskapet søker nå 14 utviklingskonsesjoner for å teste ut teknologien som er basert på den lukkede konstruksjonen «Egget». Teknologien er utviklet av Hauge Aqua i Lindås, og har som mål å møte de store utfordringene oppdrettsnæringen står overfor, som lus og rømming.

Teknologien er basert på et lukket «egg», som er 44 meter høyt og 33 meter bredt. 90 prosent av konstruksjonen vil være under vann. Hvert egg skal på sikt romme 1.000 tonn laks.

Piloter og prototyper

– Målet med dette prosjektet er å forsterke den konkurransefordelen norsk akvakultur allerede har gjennom tilgang på skjermede, kystnære områder. «Egget» representerer en helt ny retning og et sprang i utviklingen av lukkede systemer. Målet er å produsere laks på en enda mer bærekraftig og kostnadseffektiv måte, sier Aarskog i pressemeldingen.

I første omgang vil selskapet gjennomføre forsøk med fisk i pilot- og prototypekonstruksjoner. I søknaden legges det opp til fullskalauttesting med til sammen 10 enheter i 2018, heter det i pressemeldingen.

– For å forsvare investeringskostnadene, samt å verifisere konkurransekraft og ytelse  i teknologien, er det viktig at søknaden blir innviliget i sin helhet. Lykkes vi, vil det være et kvantesprang for hele næringen, sier Aarskog.

Redusere miljøkonsekvenser

Teknologidirektør i Hauge Aqua, Cato Lyngøy, peker på at prosjektet også har som ambisjon å redusere det miljømessige fotavtrykket og redusere kostnadene.

– Hauge Aqua er på ingen måte alene om prosjektet. Et solid team av erfarne fagfolk skal ha æren for at denne milepælen er nådd. Lykkes vi, vil produksjonen fra dagens lokaliteter kunne økes kraftig, sier Lyngøy i pressemeldingen.