Gå til sidens hovedinnhold

Marine Harvest bygger ny fabrikk for fiskefor

Artikkelen er over 5 år gammel

Den bergensbaserte oppdrettsgiganten vurderer også å starte egen shippingvirksomhet.

Det melder selskapet i en børsmelding fredag.

Styret i Marine Harvest har godkjent utviklingen av en ny fiskefôrfabrikk i Skottland. Nøyaktig plassering av fabrikken er ikke avgjort.

I fjor åpnet selskapet sin første fabrikk for fiskefôrproduksjon i Bjugn. Hovedgrunnen til at selskapet satser på egenprodusert fôr, er at fiskefôret er en betydelig del av kostnadene ved produksjon av laks. I meldingen heter det at fabrikken gjennom operasjonell dyktighet, effektiv transport og logistikk har vært en suksess etter 18 måneders drift.

Fabrikken dekker i dag rundt 80 prosent av behovet selskapet har for fiskefôr i Norge.

I Skottland, Irland og på Færøyene er Marine Harvest derimot 100 prosent avhengig av andre fôrselskaper. Nå vil selskapet endre det, og bli et fullt integrert proteinselskap, går det frem av meldingen.

Investeringskostnadene ved den nye fabrikken er regnet til 80 millioner britiske pund, noe som fredag tilsvarer drøyt en milliard norske kroner.

Satser på shipping

I børsmeldingen skriver Marine Harvest også at selskapet vurderer å utvide forretningsområdet til også å omfatte servicefartøyer. Selskapet viser til mange fartøyer, brønnbåter, arbeidsbåter og fiskefôrfartøyer i dag opererer for dem, og at betydningen av båter i oppdrettsnæringen øker.

– Som en konsekvens av dette ser vi et betydlig handlingsrom for å integrere dette området i våre operasjoner. Marine Harvest ser på dette som en mulighet til å strømlinjeforme produksjonen og kutte kostnader, heter det i meldingen.

Marine Harvest skal nå i detalj undersøke mulighetene for å integrere shipping i porteføljen, og vil i løpet av neste år ansette en COO innenfor «Marine Harvest Shipping», heter det i meldingen.