Gå til sidens hovedinnhold

Snart kan du kjøre på hydrogen fra Bergen til Oslo

Artikkelen er over 5 år gammel

Bergen skal få hydrogenstasjon allerede til sommeren om Uno-X får det som de vil.

– Vi er klare for å sette i gang på Danmarks plass med én gang, sier daglig i leder i Uno-X Hydrogen, Roger Hertzenberg, til BA.

Onsdag kom nyheten om at Reitangruppens Uno-X og Øystein Stray Spetalens Nel Hydrogen har planer om å bygge 20 hydrogenstasjoner innen 2020. Bergen og Oslo står først i køen.

– Det er naturlig å starte der markedet er størst. I Bergen var det allerede et lokalt initiativ, der vi nå overtar ledertrøyen og prøver å få ferdigstilt, forklarer Hertzenberg.

Ønsker Uno-X velkommen

Vest24 har tidligere skrevet om CMR Prototechs prosjekt for å erstatte bensin- og dieselbiler med hydrogendrevne kjøretøyer, og opprette hydrogenstasjon ved hurtigladestasjonen på Danmarksplass.

– Vi er veldig positive til at Uno-X nå kommer inn som en pådriver for hydrogen i Bergen, sier Tjalve Svendsen, prosjektleder i Prototech.

Selv om andre nå tar eierrollen, vil Prototech fortsette med fokuset på hydrogen.

– Blant annet vil vi jobbe med å få flere biler og stasjoner til Bergen, forteller Svendsen.

Venter på det offentlige

Uno-X venter på støtte fra det statlige energiselskapet Enova, samt de nødvendige byggetillatelser fra kommunen.

– Vi har fått positive signaler fra både nasjonale og lokale myndigheter, så vi er veldig optimistiske, sier Roger Hertzenberg.

Selskapet ønsker å etablere flere prosjekter på sikt langs hovedinnfartsårene til Bergen, og inviterer både politikere og lokalt næringsliv til å komme med innspill til plassering.

– Vi ønsker å bli en del av en helhet. Dette er et løft for miljøet som vi ikke klarer å ta alene. Alle gode krefter må bidra og sette alle kluter til, mener Hertzenberg.

LES OGSÅ: – Nå kommer den første hydrogenstasjonen i Bergen

Målet er å etablere stasjoner i storbyene i Sør-Norge. Rekkevidden til hydrogenbiler er på rundt 500 kilometer, slik at man kan kjøre fra Bergen til Oslo på én tank.

– Vi ser at hydrogen-markedet kommer mer og mer. I Bergen har man allerede fått en god start med kjøp av biler og entusiasme, sier Hertzenberg.