I dag får du kjøpt julebrus og øl fra Hansa på gjenbruksflasker. Altså de gamle flaskene av glass som sendes tilbake til bryggeriet etter panting for å bli vasket, sortert og brukt på nytt.

– Jeg tror 2015 blir det siste året vi ser julebrusen på gjenbruksflasker av glass. Det blir mest sannsynlig det siste året med øl på gjenbruksflaske også, altså den gamle brune med kort hals, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier til BA.

Bakgrunnen er ifølge Midtgaard at drikkevarer på boks blir stadig mer populært blant forbrukerne, samtidig som flere store aktører har sluttet å tappe brus og øl på gjenbruksflasker.

I dagligvarebutikkene er det lett å se utviklingen. Brusflasker av hard plast så godt som er helt erstattet av myke engangsflasker som skvises og resirkuleres etter panting.

FORSVINNER KJAPT

Nå er det altså på tide å kvitte seg med de gamle glassflaskene også, ifølge Midtgaard.

– De er borte i løpet av det neste året. Selvfølgelig vil det være noen igjen som skal ut fra loft, kjeller og hytte, men de fleste vil være borte i løpet av et år, mener han.

Allerede er Hansas julebrus lansert på halvlitersbokser i butikken og responsen har vært god, ifølge Midtgaard.

– Julebrus på boks har vært en kjempesuksess for oss og jeg tror vi vil se mer av det fremover.

Han forteller at det innebærer mindre arbeid for bryggeriene som slipper å være ansvarlige for panteprosessen.

JULEØL PÅ GLASS

Fremdeles vil det bli solgt glassflasker fra Hansa Borg Bryggerier, men dette skal være gjenvinningsflasker ikke pantes.

– Vi vil se gjenvinningsflasker på sesongøl, særlig til jul. Dette gjør vi fordi vi ikke tror at folk synes det er så pent å ha bokser på et juledekket bord, forteller Midtgaard.

Forskjellen fra gjenbruksflaskene, er at disse leveres på gjenvinningsstasjoner og smeltes om til nye flasker på samme måte som syltetøyglass og vinflasker.

Dette er forbrukerne vant til hvis de har kjøpt importøl eller øl fra mindre bryggerier som selges på glassflasker.

HELE BRANSJEN

Midtgaard får støtte fra direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

– Gjenbruksglasset er borte i løpet av et par-tre år, sier Nome til BA og viser til at Mack og Aass Bryggeri allerede har lagt om sin produksjon.

Han beskriver en synkende interesse for de gamle flaskene hos forbrukerne.

– Mesteparten går over til boks, men man ser også at forbrukerne at heller velger noe som er på pene engangsflasker fremfor gjenbruksglass, forteller Nome.

RINGNES AVVENTER

Ringes har lagt om brusproduksjonen sin til engangsflasker og er nå midt i prosessen med å få alle sortene sine ut i butikken.

Når det kommer til øl velger de foreløpig å fortsatt tappe øl på de brune ølflaskene som brukes på nytt.

– De er fortsatt på markedet. Vi ser at bokssalget stadig stiger på bekostning av de brune flaskene, men det er bare brus vi har besluttet å gå over på. Vi har ikke tatt noe beslutning på ølflasken ennå, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

– Vi følger med på hvordan markedet utvikler seg, så vi må rett og slett se an om utviklingen som er nå fortsetter. Da må vi eventuelt ta stilling til det.