– Hotelldirektøren er flink til å provosere, sier Djevat Hisenaj om Scandic-direktør Asle Prestegard.

– Han ser muligheter til å tjene penger på bekostning av hotellene som følger spillereglene. Han er sleip som en ål som provoserer hele fagbevegelsen i Bergen og de streikende, fortsetter lederen i Hordaland hotell- og restaurantarbeiderforening.

Fellesforbundet mobiliserte søndag til en streikemarkering utenfor Scandic Bergen City, som ligger rett ved Folkets Hus. I overkant av 30 medlemmer deltok.

– Vi skal markere oss, men vi skal ikke være stygg med gjestene. Vi skal leve sammen i ettertid også, sier Hisenaj.

Les også: Hotellstreiken gir medlemsvekst for Fellesforbundet

Bekrefter gjenåpning

Ledelsen ved Scandic Bergen City bekrefter gjenåpningen søndag ettermiddag. Men Asle Prestegard nekter for at det skjer ved at uorganiserte stepper inn og overtar de organisertes arbeidsoppgaver i deres streikefravær.

– Vi ville aldri åpnet med streikebryteri, forsikrer hotelldirektøren.

– Konferansedelen har vært holdt åpen hele tiden. Det er kun rommene som har vært stengt til nå, presiserer han.

Søndag kommer over 100 gjester som skal delta på en stor konferanse som varer mesteparten av neste uke. Prestegard forklarer at de få uorganiserte i staben som ikke er tatt ut i streik, nå har hatt et par uker på å rengjøre rommene.

Les også: Hotel Norge tas ut i streik

Les også: Full rulle på pasienthotellet tross streiken

– Lavere servicegrad

– Vi er veldig opptatt av å følge retningslinjene som gjelder mellom Fellesforbundet og NHO. Så lenge vi ikke erstatter organiserte med uorganiserte må alt være i orden, mener han.

Han forklarer at de har drevet et vesentlig enklere konferansekonsept, og at overnattingskonseptet også er kraftig forenklet, i samråd med gjestene.

– Vi har en klar avtale med kunden om at de får ikke daglig renhold på rommene i perioden de bor på hotellet. Det er forutsetning. Vi ville ikke vært i stand til å åpne i Håkonsgaten med daglig inn- og utsjekk, samt renhold. Vi står fritt til å drive som vi vil innenfor gjeldende regler, sier direktøren.

Det er snakk om en samlet gruppe som tåler en litt annen type håndtering og redusert driftsform, utdyper han.

– Jeg har lenge tenkt at dette var en gruppe vi mest sannsynlig kunne håndtere med en helt annen servicegrad. Og det aksepterer kunden. Dette er trygt og greit sånn sett.

– Er du forberedt på reaksjoner og amper stemning?

– Det kommer sikkert noen reaksjoner. Vi vil kommunisere til hovedtillitsvalgte hva vi har tenkt. Det er viktig for meg med fred og ro, og god kommunikasjon. Vi skal jo ha de streikende inn igjen og skal jobbe sammen i etterkant. Men vi har plikt til å gjøre det vi kan overfor gjester som har bestilt og uorganiserte som har arbeidsplikt, sier Prestegard.

Les også: 200 aksjonerte mot streikebryteri

– Ikke verd en dritt

Ønsket om fred og ro er ikke Hisenaj spesielt interessert i å innfri. Han sier klart ifra hva han synes om Prestegards håndtering av saken.

– Ordene hans ikke verd en dritt, sier Hisenaj.

Fagforeningslederen er såpass krass, fordi han mener bestemt at Scandic-sjefen lyver når han sier de ikke bedriver streikebryteri.

– Vi sitter med kopier av arbeidskontraktene. Vi kjenner til alle på hotellet og vet hva slags jobber de har. Det er umulig å holde åpent uten å ty til ekstrahjelp og streikebryteri. Dette skal vi sende videre til behandling etter streiken, sier Hisenaj.

Olaf Halland, klubbleder ved Scandic Bergen City, stemmer i.

– Så stort rom for ulik tolkning av retningslinjene kan det umulig være. Dette føles som en ren provokasjon, sier Halland.

Les også: Debatt: Lønn snakker han aldri om