Mandag tar Yrkestrafikkforbundet ut 350 sjåfører til.

– Dersom partene ikke klarer å bli enige i løpet av natten, blir over 400 lastebilsjåfører tatt ut i streik i første pulje onsdag. Ytterligere 350 tas ut i andre pulje fra mandag, sier kommunikasjonsansvarlig Ida Langdalen Kristiansen i Yrkestrafikkforbundet (YTF) til NTB.

I tillegg til de over 400 fra YTF, tar også Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) ut sjåfører ved arbeidstidens start onsdag morgen. Dermed vil i første omgang rundt 500 sjåfører være i streik ved en konflikt onsdag morgen.

Fem minutter over midnatt natt til onsdag pågikk meklingen fortsatt.

– Vi mekler over fristen, bekrefter Kristiansen i en epost.

Drivstoffmangel

Sjåførene som legger ned arbeidet i første streikepulje, frakter drivstoff til bensinstasjoner i Oslo, Bergen og Trondheim. Også frakt av LNG naturgass, meieriprodukter i Nordland og stykkgods stopper opp.

Sjåførene som tas ut i neste runde, kjører matvarer, næringsmidler, stykkgods, tankbiler, konteinere og distribuerer stål, kjemikalier og gipsplater.

Før forhandlingsstart gjorde forhandlingsleder Linda Jæger i YTF det klart at både minstelønn og kompetanse er viktige krav i dette tariffoppgjøret. Hun pekte på at lastebilsjåførene har en krevende arbeidsdag med høyt tidspress, at mange er borte fra hjemmet i lange perioder og at lønnen ligger på bare 83 prosent av industriarbeiderlønn.

Rammer Esso og Statoil

Mandag betegnet NTFs forhandlingsleder Morten Hagen streikefaren som overhengende. Både Statoil og Esso vil rammes hardt ved en streik.

– Vi har blant annet varslet at våre medlemmer som jobber i Hoyer, hovedleverandøren av drivstoff til Statoil og Esso, blir tatt ut i streik i første omgang hvis meklingen ikke fører fram. Vi har selvfølgelig mulighet til å trappe opp og omfatte de andre leverandørene senere, sa Hagen til NTB.

Meklingen startet mandag klokken 12. YTF og NTFs motparter er NHO Transport og Norges Lastebileier-Forbund. (©NTB)