Nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet blir tatt i streik fra klokken 0800 søndag, meldte fagforeningen lørdag formiddag. Meklingen med NHO Reiseliv foregikk 11 timer på overtid for å finne en løsning.
På Scandic i Bergen blir 138 personer tatt ut i streik. Blant annet blir 44 fagforeningsmedlemmer tatt ut på Ørnen.
– Dette er veldig kjedelig, spesielt når det rammer gjestene, sier distriktsdirektør for Scandic på Vestlandet, Asle Prestegard, til BA.
Utelukker ingenting
Hotellkjeden vurderer situasjonen fortløpende, og forteller at servicetilbudene vil bli redusert.
– Noen konsekvenser vil det likevel få. Nå er vi i en kartleggingsfase, og gjør alt vi kan for å holde mest mulig i drift, sier Prestegard.
Han utelukker ikke at hoteller kan måtte stenge dørene midlertidig.
– Om streiken viser seg å bli langvarig, er alt aktuelt, også å stenge hoteller. Nå fokuserer vi først og fremst på den nærmeste uken, forteller Prestegard.
Hotelldirektøren ønsker ikke å kommentere fagforeningens krav, eller forhandlingene.
– Det viktigste nå er å ha respekt for spillereglene. Vi skal ha et godt samarbeid med de ansatte i etterkant. Samtidig har vi et veldig ansvar for gjestene, og de ansatte som ikke er organisert, sier han.
– Sier plent nei
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, forteller i en pressemelding at «vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger ».
– Vi må bare konstatere at arbeidsgiverne også har avvist våre krav om høyere lønn for våre lavest betalte medlemmer, sier Eggum.
Distriktssekretær for Fellesforbundet i Hordaland, Geir Olsen, var på vei ut for å mobilisere sine tropper, da BA fikk ham i snakk lørdag ettermiddag.
– Årsaken til streiken er at vi ikke har fått innfridd kravene om lokal forhandlingsrett, i tillegg til økt minstelønn. Partene er et godt stykke fra hverandre, sier Olsen.
– Dette er vårt våpen
Svært mange bedrifter i Hordaland blir berørt av streiken. På Quality Hotell Edvard Grieg, tas 58 medlemmer ut.
– Alle medlemmene våre på listen vil bli tatt ut i streik. Streiken kan bli trappet opp ved at vi tar ut flere medlemmer. Det vil bli vurdert dag for dag, forteller Olsen.
– Nå er det brudd, så får partene ta stilling til hva som skal skje videre. Riksmeglingsmannen har ikke plikt på seg til å bli kalt inn før etter fire uker, men ting kan skje. Vi håper at dette ikke blir langvarig, forteller Olsen
Fellesforbundet oppfatter at arbeidsgivernes holdning som et ønske om å holde de lavest lønnede nede, skriver fagforeningen i en pressemelding.
– Streik er det våpenet vi har å ta i bruk, så det har jeg ingen problemer med. Arbeidsgiverne har lockout og vi har streik. Det er synd at vi må bruke det, men det er en konsekvens, sier Olsen.