– Jeg blir nok litt varm i toppen om jeg må avslutte behandlingen og reise hjem, sier sier Anders Pinslund fra Korgen i Hemnes kommune i Nordland, som likevel mener de ansatte bare må stå på og håper at de får gjennomslag for kravene sine.

Han er en uke inne i en protesetilpassning, og er en av flere som kanskje må avslutte påbegynt behandling ved Haukeland universitetssykehus som følge av streiken ved pasienthotellet.

Også Jan Rune Johannessen fra Os er inne til protesetilpassning.

– Streik er tross alt et lovlig middel, sier han og legger til:

– Det er ikke synd på meg, men jeg håper de får dispensasjoner slik at de som kommer langveis fra og de som er inne til strålebehandling kan bli her. Vi er jo ikke her på ferie, men dette er likevel en fantastisk plass å være.

Han skryter hemningsløst av de ansatte.

– De ansatte er noen engler. Vi lærer de godt å kjenne når vi er her såpass lenge om gangen, og servicen er bedre enn på mange andre hotell legger han til.

Må avvise pasienter

Totalt 18 personer er tatt ut i streik fra hotellet, både fra renhold, kjøkken og resepsjon, som betejenes av utdannede sykepleiere døgnet rundt.

– Hotellet er fullbooket fra mandag, med 160 pasienter. Vi har fått beskjed fra hotellet om at de kan drive frem til mandag klokken 12. Hvis ikke dette løser seg, må vi avvise pasienter, sier Askjell Utaaker divisjonsdirektør i Helse Bergen.

Haukeland Hotell er drevet av Medirest Norge på oppdrag fra Helse Bergen, som har det medisinske ansvar for pasientene Hotellet er tilrettelagt for pasienter som er selvhjulpne til daglige gjøremål og for deres pårørende.

Alvorlige konsekvenser for kreftpasienter

Det er NHO Reiseliv og Fellesforbundet i som ikke har blitt enige om en ny riksavtale for sine medlemmer i reiselivsbransjen, etter elleve timers mekling på overtid lørdag. I 2016 er det hovedoppgjør, og partene forhandlet om både lønns- og arbeidsvilkår.

Fra klokken 08 søndag ble nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet ble tatt i streik.

Utaaker håper på en løsning før mandag formiddag.

– Hvis ikke det blir en løsning på dette, kan det få relativt alvorlige følger. Vi må utsette behandlinger fordi vi ikke har kapasitet på vanlig sengepost, sier han.

Pasienthotellet ved Haukeland sykehus er Helse Bergens største sengeavdeling med 178 rom.

– Vil det være fare for liv og helse?

– Det er ikke fare for det akkurat på mandag, men dersom streiken fortsetter må vi finne løsninger for å kunne fortsette behandlinger, sier divisjonsdirektøren.

Mellom 60 og 70 stråleterapipasienter er ventet til hotellet mandag. De vil ikke ha noe tilbud dersom ikke partene kommer til enighet.

– Dersom de ikke får gjennomført den planlagte behandlingen, vil det få alvorlige konsekvenser som redusert effekt og i verste tilfelle forverring av tilstanden til pasientene det er snakk om.

Mange er bekymret

Utaaker forteller at mange har kontaktet hotellet etter at det ble klart at flere ansatte er tatt ut i streik.

– Vi har presisert at pasientene må komme som avtalt likevel.

Han mener det er uvanlig at en sengepost blir tatt ut i streik.

– Dersom han mener det er fare for liv og helse, bør de søke om dispensasjon for å få holde åpent. Det er ikke slik at det skal gå ut over helsen til folk, sier Geir Olsen, distriktssekretær ved distriktskontoret i Hordaland

Han har søndag formiddag vært rundt på en rekke hoteller i bergensområdet og forteller at stemningen foreløpig er god.

– Det ser ut til at de fleste hotellene tømmes for gjester. Vi får mye sympati, både fra de som må sjekke ut og folk som kommer forbi streikevaktene.