Gå til sidens hovedinnhold

Vil lamme hotellene

Artikkelen er over 4 år gammel

Transportarbeiderforbundet er klare til å lamme mattilkjøringen til hotellene som er rammet av streik, bekrefter forbundsleder Lars M. Johnsen overfor BA.

Fra før har forbundsleder Leif Sande i Industri Energi varslet at han er klar til å ta ut sine medlemmer i vaskeriene som leverer til hotellene i streik.

Har rett

Dermed kan det bli helt umulig for hotell og overnattingssteder å holde åpent.

– Dette er en rett vi har i henhold til hovedavtalen. Dersom Fellesforbundet ønsker sympatistreiker fra oss er vi positive til det. Men det er Fellesforbundet selv som må be oss om det, sier Lars M. Johnsen i Transportarbeiderforbundet.

Han er svært klar i sin støtte til de over 7000 streikende hotell- og restaurantarbeiderne.

– Det er selvfølgelig at vi støtter den kampen de fører. Det er rettferdige krav. Nå bør også arbeidsgiverne innse at nok er nok, og akseptere kravene som de streikende har, sier Johnsen til BA.

Fredag vedtok forbundsstyret i Industri Energi at de er villige til å stille opp i sympatiaksjoner for å støtte de ansatte på hoteller og restauranter som nå er i streik. Forbundet vil i første omgang vurdere å ta ut ansatte på vaskerier i streik, slik at hotellene ikke får vasket sengetøy, skriver forbundet på sine nettsider.

Forbundsleder Leif Sande mener det er viktig å vise støtte til de lavtlønnede arbeiderne.

Andre aksjoner

– Vi kan ikke lenger sitte og se på at streiken trekker ut uten at arbeidsgiver beveger seg en millimeter, understreker Sande overfor sin egen nettside.

Det vil i første omgang vurderes å ta ut vaskeriansatte i streik for å stoppe leveransen av sengetøy til hotellene. Videre vil andre sympatiaksjoner bli vurdert, heter det på nettsidene til forbundet.

– Vi har selv medlemmer i lavtlønnede bransjer. For oss er det naturlig å vise solidaritet. Derfor er vi nå klare til å iverksette sympatitiltak når Fellesforbundet ber om det, sier Sande.

Tre andre forbund vurderer

På nettsidene til Fagforbundet skriver Norges største fagforbund at forbundsstyret skal ha møte klokken 1700 fredag for å vurdere sympatiaksjoner til støtte for de streikende hotell- og restaurantarbeiderne.

LO-Aktuelt melder at også at Norsk Nærings- og Nytelsesforbund (NNN) og Arbeidsmandsforbundet har henvendt seg til Fellesforbundet for å tilby sin hjelp for at det skal bli lokal forhandlingsrett for hotell- og restaurantarbeiderne.

Varslingsfristen for sympatistreiker er to uker når det gjelder NHO-bedrifter, for bedrifter utenfor NHO er den tre uker. Norges største matvarebedrift, ASKO, er medlem av arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

En streik der vil derfor tidligst tre i kraft 10. juni, skriver FriFagbevegelse.no.

Fellesforbundet melder samtidig ta 222 nye medlemmer tas ut i streik i neste uke.

Tirsdag har Riksmekleren innkalt partene til et møte for å se om det går an å finne en løsning på den stadig mer fastlåste konflikten.