«Vil du redusere energibehovet og strømregningen din?»

Slik inviterer ingeniørstudentene seg selv hjem til bergensere for å gi gratis energiråd.

– Veldig relatert til hva vi kan jobbe med senere.

– Lærerikt.

– God praktisk erfaring.

På denne måten oppsummerer de tre energiteknologistudentene Marie Garen Aaberg, Tirill Lerum og Marie Engedal Andreassen utbyttet av å delta i prosjektet (se fakta).

– Vi har fortsatt ledige plasser, så vi håper flere boligeiere vil melde seg på, sier prosjektleder Silje Østerbø i Naturvernforbundet. 

– Stykkevis og delt

BA ble med da HiB-studentene tyvstartet hjemme hos Solveig Paule i Gimlebakken. Murhuset hennes er fra 1928.

– Tiltakene i huset vårt er gjort litt stykkevis og delt. Interessant å finne ut hva studenter med energifaglig bakgrunn tenker, sier Paule. 

Hun er riktig nok ikke helt representativ for den jevne boligeier. Paule er ansatt i Husbanken, som er samarbeidspartner i prosjektet, og hun får svært mye innputt knyttet til energieffektivitet i jobben sin, forteller hun.

Les også: Sluttet i trygg jobb for å leve av solenergi i regnbyen

– Åpne for nye løsninger

– Det beste med å samarbeide med studenter er at de er åpne for nye løsninger og kommer opp med nye ideer. Senere kan de bringe nye tanker ut i etablerte miljøer. Det er hos studentene holdningsendringene begynner, sier Paule.

Ifølge Silje Østerbø er det stor variasjon i alder på boligene til de som hittil har meldt seg på.

– Mens vi kan liste opp en rekke tiltak på eldre hus, er det mer utfordrende for nye. Da må nok studentene gi mer råd knyttet til bruk enn til selve bygningskroppen, sier Østerbø. 

Ny mulighet for tilskudd

Nylig ble oppgradering av bygningskroppen en del av Enovatilskuddet. Du kan få tilbake 25 prosent av dokumenterte kostnader, opptil 150.000 kroner.

– Tidligere måtte du opp på lavenerginivå, nå må du opp på TEK 10 (energinivå 3) for å få støtte. Fortsatt er det krevende. Jeg er skuffet over det, fordi de færreste har råd til massive oppgraderinger. Jeg ønsker mer støtte til stegvis oppgradering, og passive tiltak som nye vinduer og etterisolering, sier hun.

70 prosent av bygningsmassen i Hordaland er bygget før 1990, hvilket illustrerer potensialet for å redusere energibehovet, mener Østerbø.

Gratis energiråd

53 studenter fra bygg og energiteknologi ved Høyskolen i Bergen (HiB) har gjennomført et intensivt energirådgiverkurs med vekt på energitiltak, fornybar oppvarming og praktisk energirådgivning.

I februar vil de utføre rådgivningsoppdrag hjemme hos 50–70 boligeiere i Bergen. Først kommer de på befaring, går gjennom boligen og behov sammen med eier. Deretter lager de en enkel rapport med forslag til konkrete energismarte tiltak.

Tiltaket heter «Ingeniørstudent til unnsetning» og er del av prosjektet «Energismart bolig Hordaland».

Samarbeidspartnere i prosjektet er HiB, Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening og Naturvernforbundet Hordaland.

Prosjektet er støttet av Husbanken, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

Energiportalen.no sine enkle, effektive tiltak:

Ta deg en runde rundt i boligen og justèr alle husets ventiler på gløtt. På sommeren er det vanlig å åpne disse helt opp, men ikke alle husker å justere lukene tilbake når kulden setter inn.

Kjenn derfor etter – i kuldeperiodene – hvor det er kaldt. Er det spesielt én vegg, eller er gulvet alltid kaldt? Ta notater, så du ikke glemmer hva du bør endre på når tiden for oppussing kommer.

Lag soner. Du befinner deg som regel i stuen eller kjøkkenet. Andre rom trenger ikke være like varme. Da vil du være tjent med å holde dører lukket slik at boligens oppvarmingsbehov reduseres.