Nav-direktør: – Det er alvorlig når noen misbruker velferdsgoder til egen vinning

Maler hvitt, jobber svart:   Innen bygg og anlegg sliter man med svart arbeid. Det samme skjer i mange andre bransjer. ILLUSTRASJONSFOTO: MAGNE TURØY

Maler hvitt, jobber svart: Innen bygg og anlegg sliter man med svart arbeid. Det samme skjer i mange andre bransjer. ILLUSTRASJONSFOTO: MAGNE TURØY

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

På meldekortet gikk det frem at vedkommende ikke var i arbeid. Nå har Nav anmeldt en person for å ha svindlet til seg 0,9 millioner kroner i trygdeytelser.

DEL

Til sammen skal 112 personer i fylket ha svindlet til seg hele 26 millioner av fellesskapets midler i 2015, opplyser avdelingsdirektør i Nav Kontroll vest, Gerda Baustad Sirnes til BA.

Vedkommende som Nav har anmeldt for å ha fått 900 000 kroner for mye, skal ha jobbet svart i sin egen virksomhet – uten å oppgi denne inntekten på meldekortene til Nav.

Saken er oversendt politiet, men er fortsatt ikke behandlet rettslig, ifølge Baustad Sirnes.

Stabilt

Nav-direktøren sier at størrelsen på trygdesvindelen i fylket vårt er relativt stabilt, selv om anmeldt beløp for 2015 gikk ned med 1,7 millioner kroner fra året før.

– Endringen dreier seg mest om tilfeldige variasjoner, sier hun.

Hun sier at Hordaland bare har Oslo og Akershus foran seg på listen over hvilke fylker der det svindles mest.

På landsplan har Nav registrert trygdesvindel for 302 millioner kroner, noe som er mer enn noen gang før.

I alt ble 1472 anmeldt for trygdesvindel her i landet i fjor.

På landsplan er en sak om arbeidsmarkedskriminalitet størst. Samtidig som han mottok ytelser fra Nav skal han ha jobbet svart i egen virksomhet. Mannen er anmeldt for å ha svindlet til seg 1,9 millioner.

ALVORLIG:  – Det er alvorlig at noen jukser til  seg velferdskroner for egen vinning, sier Nav-direktør Gerda Baustad Sirnes. FOTO: PRIVAT

ALVORLIG: – Det er alvorlig at noen jukser til seg velferdskroner for egen vinning, sier Nav-direktør Gerda Baustad Sirnes. FOTO: PRIVAT

I Hordaland er flest anmeldt for svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP).

I alt 81 personer er anmeldt for svindel av til sammen 16,6 millioner stønadskroner.

– Det er alvorlig når noen misbruker velferdsgoder til egen vinning. De aller fleste trygdemottakere er ærlige mennesker, men det er veldig viktig for oss å synliggjøre at det vil få konsekvenser å svindle til seg av fellesskapets midler, sier Gerda Baustad Sirnes.

Svindel for over 100.000 kroner gir som hovedregel ubetinget fengsel.

Tverretatlig samarbeid

Sirnes sier de som forsøker å svindle bør merke seg at myndighetene stadig får bedre metoder for å avdekke slike saker.Felles kontroller og samarbeid skal blant annet bidra til å avdekke trygdesvindel og uregistrert arbeid.

Siden 2015 har nemlig Nav jobbet tett med politier, Arbeidstilsynet, Skatt Vest og Kemneren for å avdekke jukset.

På tvers av etatene er gruppen som jobber med dette samlokalisert hos Arbeidstilsynet.

– Gjennom samarbeidet kommer det frem saker vi neppe hadde avdekket alene. Mange av sakene omfatter svindel fra flere offentlige etater. Det er derfor klare gevinster ved å jobbe mer tverretatlig, sier Baustad Sirnes.

Artikkeltags