– Trolltunga er ikke lenger bare Odda sin. Det er regionen sin og Norge sin.

Elisabeth W. Hauge leder prosjektet som skal løse problemene rundt den sterkt økende turismen til Trolltunga i Odda. FOTO: KRISTIN EIDE

Elisabeth W. Hauge leder prosjektet som skal løse problemene rundt den sterkt økende turismen til Trolltunga i Odda. FOTO: KRISTIN EIDE

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Elisabeth Hauge leder et prosjekt som i ekspressfart skal løse flokene rundt Trolltungaturismen i Odda. Før jul skal konklusjonene være klare.

DEL

– Det er kort tid, innrømmer Hauge som nylig ble «headhuntet» av Reisemål Hardangerfjord for å lede et såkalt mulighetsstudie om Trolltungaturismen.

Det skriver Hardanger Folkeblad.

Hvert år valfarter titusener av fjellfolk opp til Skjeggedal og innover vidda for å besøke det spektakulære utkikkspunktet over Ringedalsvatnet.

Inviterer til møte

I en 50 prosent stilling jobber nå Hauge med Trolltungaprosjektet parallelt med stillingen som prosjektleder for den nye isklatrehallen i Cyanamiden i regi av Trolltunga Climbing Adventures.

I neste uke inviterer hun, sammen med designbyrået Halogen, en rekke organisasjoner og interessegrupper til «workshop» hvor målet er å spikre konkrete tiltak som skal bedre situasjonen for både innbyggere og tilreisende på kort og lang sikt.

Bak prosjektet står tunge aktører som Hordaland fylkeskommune, Hardangerrådet, Odda kommune, NCE Tourism i tillegg til Reisemål Hardanger Fjord AS. Prosjektet har en kostnadsramme på 500 000 kroner.

– Alle syn skal frem

– Man ser virkelig at Trolltunga ikke lenger bare er Odda sin. Det er regionen sin og Norge sin. Det er flere som nå ser viktigheten av å ta vare på Trolltunga som reisemål på en bærekraftig måte, både med tanke på naturen, sikkerhet og verdiskapning. Vi har ikke råd til å skusle dette vekk, sier Hauge, som har invitert rundt 40 aktører til møtene i neste uke.

Det ville området over Skjeggedalsvatnet trekker til seg turister fra hele verden. I fjor kan så mange som 70.000 ha besøkt Trolltunga. FOTO: NTB SCANPIX/STEINAR TALMOEN/WIKIMEDIA COMMONS

Det ville området over Skjeggedalsvatnet trekker til seg turister fra hele verden. I fjor kan så mange som 70.000 ha besøkt Trolltunga. FOTO: NTB SCANPIX/STEINAR TALMOEN/WIKIMEDIA COMMONS

Tilbakemeldingene har vært svært gode fra både hyttelag og velforeninger til offentlige instanser som politi og Sivilforsvaret.

– Alle synspunkter skal komme frem. Om det er interessenter eller grupperinger som ikke har fått invitasjon, må de bare ta kontakt med meg, sier Hauge.

Avdekker flaskehalser

– Ordet mulighetsstudie har kanskje ikke den beste klangen i Odda. Vil dette være et prosjekt for de konkrete oppgavene?

– Vi håper det skal bli en viktig beslutningsstøtte, et dokument for å ta beslutninger.

– Hvilke type ting blir nå diskutert?

– Vi ser nå på alt fra parkeringssituasjonen til informasjon, sikkerhetstiltak, trafikkavvikling, logistikk, søppelhåndtering, hvor stien inn til Trolltunga skal gå, en ny turisthytte, toalettfasiliteter og gondolbane. Det er hundrevis av ideer og løsningsforslag, sier hun og håper folk skal kunne kjenne igjen synspunktene sine i sluttdokumentet.

Hun skryter av arbeidet i den bredt sammensatte styringsgruppa som består av representanter fra både DNT, Statkraft og Innovasjon Norge. Prosjektet vil trolig også kunne fungere som et pilotprosjekt for en ny organisering av turismen i Norge.

– Så vidt meg bekjent finnes det ingen andre reisemål i Norge som arbeider med like krevende utfordringer som Trolltungaturismen gir oss, men så er det heller ingen andre som opplever en slik eksplosjonsartet turisttilstrømming heller, avslutter Hauge.

Artikkeltags