Utelivsbransjen i Bergen sliter generelt med særs svak lønnsomhet.
Se interaktivt kart nederst i artikkelen.
BA har sjekket status for 124 skjenkesteder i sentrum.
- Ti av selskapene er konkurs eller tvangsoppløst siden de samme ble sjekket for to år siden.
- Av dem som har overlevd, gikk nær halvparten med underskudd i 2014.
- Mer enn hver tredje bedrift hadde negativ egenkapital.
Les også: Lyspunkt i skral bransje
Thorleif Hønsi er vel vitende om at fjoråret var et desto mer utfordrende år for bransjen.
Likevel investerer han over 250.000 kroner i en ny pub på 50 kvadratmeter på hjørnet Nøstetorget/Nøstegaten.
– Vi tror det er slike små, lokale bydelspuber og kafeer som gjelder fremover. Dette området vil få et stort oppsving. Du ser at det beveger seg allerede. Sparebanken Vest er etablert her med over 600 arbeidsplasser. Hurtigruten kommer inn og bringer med seg masse turister. Det bor fra før mye folk her og det kommer mer boliger og er planer om flere nye hoteller i området, sier han optimistisk.
– For mange om beinet
Grunnen til at så mange utelivsselskaper sliter økonomisk, tror han skyldes at de er for mange og for sentrert i sentrumsgryten. Derfor har han mer tro på å etablere seg litt utenfor den såkalte lysløypen.
Driftselskapet heter Gode Naust AS og har Thorleif Hønsi (50 prosent) og Glenn Hjertaker (50 prosent) som eiere.
Puben skal hete Trikken 106 Kafé og Bar, forteller han. Opprinnelig var trikken gul. Nå skal den originale fronten lakkeres grønn.
– Hvor fikk du trikkedelene fra?
– Nøsteboden-eier Roger Iversen hadde trikken stående i en kjeller. Han eier bygget sammen med Fav Eiendom og Arne Veidung, svarer Hønsi.
Åpner om kort tid
Et par ukers arbeid gjenstår før lokalene er ferdig, anslår Hønsi, som uansett må vente på godkjent bruksending.
– Vi trodde det skulle være på plass før jul. Det er nok på trappene, og så snart godkjenningen kommer vil vi nok åpne dørene, sier han.
Han legger opp til å servere kaffe og lettere mat produsert av andre på dagtid og primært skjenke øl utover kvelden. Utenfor blir det ventelig uteservering.
– Signalene er positive. Vi må bare få sendt inn en søknad, sier Hønsi, som i fjor solgte seg ut av Ricks og Utsikten Restaurantdrift på Zachen.
Sistnevnte havnet øverst på omsetningstoppen i utelivsbransjen i Bergen i 2014 og gjorde etter alt å dømme det samme i 2015.
Les også: Kranglefanten fikk kontrollen på hele Zachen
Klikk på prikkene i kartet for å se bedriftenes nøkkeltall. Størrelsen på prikkene er basert på omsetning i 2014.