– Mange i dag tenker at «ingen andre skal bruke det jeg eier», men nettopp her har de unge en annen orientering. De tenker variasjon og tar hensyn til egen livsstil, mener Tor W. Andreassen Professor og leder av Senter for tjenesteinnovasjon (CSI) ved Norges Handelshøyskole.

Under Bergen Næringsråds årskonferanse 2015, med temaet «Globale trender som utfordrer næringslivet», gir han en oversikt over de nye mulighetene med delingsøkonomi.

Delingsøkonomi er et system basert på deling av fysiske og menneskelige ressurser. Istedenfor å eie, kan man skape verdier av å leie, dele og låne produkter og tjenester av hverandre. Det er stadig flere som benytter seg av dette.

– Delingsøkonomien høres flott og fin ut i utgangspunktet, men når vi begynner å grave i det, ser vi hvordan dette kan ramme bedrifter, samfunnsøkonomien, arbeidstakere og det seriøse arbeidslivet, sa LO-leder Gerd Kristiansen til Dagens Næringsliv onsdag denne uken. Hun frykter et løsarbeidersamfunn.

Ansatte lider

«Return on time» er et begrep Andreassen bruker om innovasjonen, og beskriver det som et ønske om å få mer ut av tiden man har til disposisjon. Han forteller om VM i Brasil, og at flere publikummere fikk mulighet til å delta på grunn av utleietjenesten Airbnb. Ikke bare fikk flere publikummere mulighet til å delta, men deler av lokalbefolkningen fikk også inntekt.

– Dette er positivt i den tiden vi lever i, hvor folk mister jobben og trenger inntekt, mener han.

– Finnes det negative aspekt ved delingsøkonomien?

– Det vil være for eksempel hotellene som vil lide, men de bryr jeg meg ikke noe om. Det er de ansatte det dreier seg om, og det kan bli mye usikkerhet rundt deres jobbsikkerhet. Da tenker jeg også på alle ordningene man får ved å være ansatt, som sykepenger og pensjon. Ansatte i næringer som blir berørt, er den lidende parten, sier Tor W. Andreassen.

– Fordel for byene

Danske Aja Guldhammer, Airbnb-sjef for Norden og Nederland, deltar også på konferansen fredag.

Den nettbaserte tjenesten Airbnb har eksplodert internasjonalt. På verdensbasis har 50 millioner funnet overnatting siden oppstarten i 2007.

– Det er en måte å utnytte ressurser man ikke har bruk for hele tiden. Det er flere og flere ting vi ser fordeler ved å dele, og ikke bare hus og bil. For hvis man tenker over det, er det mange ting man eier, som man sjeldent bruker, sier Guldhammer.

Hun er klar over at mange er kritiske til tjenesten og at delingsøkonomien i dag er uregulert:

– Ut fra mitt eget perspektiv, så jobber vi hele tiden opp mot byer for å se hvordan Airbnb passer inn i byen og hvilke former for regulering skal til. Jeg mener det er en fordel for byene og ha en slik tjeneste, som vil gjøre at flere turister kommer til byen, sier Airbnb-sjefen.

– Finnes det måter man kan regulere innovasjonen uten å kvele den?

– Det tror jeg. Man vil gjøre dette lovlig og transparent, men det handler også om at reglene skal være rettferdig for dem som ønsker å leie ut en gang iblant.