Bransjesjef jubler for svak krone: – Alle piler peker opp

Aldri før har så mange turister besøkt Bergen som i 2015 og kinesiske turister er blant dem som strømmer til byen vår som aldri før. – Den svake kronekursen har stor innvirkning på hvor mange som kommer, sier NHO bransjesjef Wenche Salthella. Arkivfoto: Emil Weatherhead Breistein.

Aldri før har så mange turister besøkt Bergen som i 2015 og kinesiske turister er blant dem som strømmer til byen vår som aldri før. – Den svake kronekursen har stor innvirkning på hvor mange som kommer, sier NHO bransjesjef Wenche Salthella. Arkivfoto: Emil Weatherhead Breistein. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Reiselivsnæringen fryder seg etter rekordsommer og den svake kronen holder optimismen på topp.

DEL

– Norge har hatt en ulempe ved å være et dyrt land å feriere i, men når kronekursen er slik som nå er det ikke lenger tilfellet, sier Wenche Salthella, bransjesjef for NHO Reiseliv på Vestlandet.

For nordmenn er det dyrere å feriere i utlandet nå enn før. Årsaken er den svake kronekursen. For ett år siden var prisen på den norske valutaen mot en euro 8,14 kroner. Fredag var kursen 9,44 kroner.

Utsiktene for resten av året er heller ikke lovende, ifølge DNB, som spår prisen på den norske valutaen mot en euro til 9,70 i desember i år. Mot dollar og pund spår DNB henholdsvis 8,98 og 13,86 på samme tidspunkt.

Men den svake kronekursen er ikke utelukkende negativt, og for reiselivsnæringen her til lands, betyr det gode tider.

Les også: Da jobbreisende sviktet ble turistene redningen

Rekordsommer

– Kronekursen har stor innvirkning på hvor mange turister som kommer til Norge. Det har vi sett de siste årene, og i år opplevde vi en rekordsommer både i Bergen og i landet ellers, sier Salthella.

Rekorden er målt i antall hotellovernattinger, og ifølge statistikknett.no hadde Bergen denne sommeren en økning i utenlandske hotellgjester på 17, 8 prosent.

Salthella forklarer at det har vært en økning fra alle turistmarkeder med kun et unntak, Russland.

– Russerne har det samme problemet som vi nordmenn har, med en svak valuta som gjør turer til utlandet dyrere enn vanlig, sier hun.

Antall amerikanere som besøkte Bergen i sommer økte med 21 prosent, mens antall tyskere økte med 15 prosent.

Likevel er det kineserne som virkelig har fått øynene opp for Norge og Bergen. Antallet besøkende fra Kina har nemlig mer enn doblet seg fra sommeren 2014 til sommeren 2015.

Gir ikke kronen all ære

Administrerende direktør i Fjord Norge, Kristian Jørgensen vil ikke gi den svake kronen all æren for at turistene strømmer til Vestlandet og Bergen.

– Det skyldes ikke bare prisen, man må også ha lyst på produktet. Fjordene, med Bergen som inngangsport, er det desidert største trekkplasteret. Mange ønsker å oppleve dettte og nå kan man gjøre det til en fornuftig pris. Det er kombinasjonen av de to som gjør utslaget, sier han.

Han bekrefter en økning fra de fleste turistmarkeder.

– Asia, og kinesere spesielt, har hatt en formidabel økning. Men også turisme fra India er i vekst. I tillegg har Norwegian vært med å åpne opp det amerikanske markedet med rutene til og fra USA, sier Jørgensen.

Venter god turisthøst

Selv om sommersesongen nå er over forventes det likevel at mange turister vil velge å komme i løpet av høsten.

– Om ikke de store mengdene som i  sommer, tror vi på en fortsatt god turistutvikling i høst. Fremdeles med fjordlandskapet som viktigste trekkplaster, sier Jørgensen.

Salthella sier mange også kommer hit for korte opphold.

– Bergen er blitt en populær by for weekendturer, og man ser for seg at denne typen turister kan øke i høst, sier hun.

Men nedturen i oljenæringen kan likevel ha en effekt på antall forretningsreisende, mener bransjesjefen.

– Vi er spente på hva som skjer nå som aktiviteten går ned og hvilke innvirkninger det vil ha. Vi har sett en nedgang i Stavanger, og Bergen vil nok også merke dette. Men heldigvis er utsiktene for reiselivsnæringen svært positive. Her peker alle piler oppover, sier Salthella.

Artikkeltags