Mer klær fra Voss

We Norwegians satser på ull med tradisjonelt norsk mønster.

We Norwegians satser på ull med tradisjonelt norsk mønster. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bygden er kjent for klesmerker som Bula og Kari Traa. Nå kommer enda mer klær fra Voss.

DEL

We Norwegians er navnet på den nye kleskolleksjonen som nå ser dagens lys. Utstyrt med en god del erfaring, mentorhjelp fra Innovasjon Norge, gode kontakter og 300.000 kroner i aksjekapital, går Tove Grane i gang på egen hånd.

– Jeg er utdannet klesdesigner, og det er dette jeg har lyst til å drive med. I tillegg vil jeg bli boende på Voss, sier 44-åringen til Vest24.

I HOVEDSAK INTERNETT

I et drøyt halvår har hun designet den nye kolleksjonen. Mesteparten av klærne blir produsert av et danskeid selskap basert i Polen. Kjøpskanalen blir i hovedsak internett, men selskapets klær blir også solgt i butikker i Bergen og Oslo.

Selv om Tove Grane medgir at hun trekker veksler på det eksisterende tekstilmiljøet på Voss, understreker hun at We Norwegians står på egne ben.

– Jeg er eneeier av aksjeselskapet, og regner ikke med å tjene penger før om tre års tid, sier hun til Vest24.

– Navnet er ikke akkurat veldig «vossisk». Hva ligger bak det valget?

– Jeg ønsket å ha et inkluderende navn, som inneholdt noe norsk. Så dukket ideen opp, og og jeg fikk gode tilbakemeldinger, sier klesgründeren.

TENKER INTERNASJONALT

Overfor Vest24 legger ikke Tove Grane skjul på at hun tenker internasjonalt når hun nå prøver å få i gang et nytt kleseventyr fra skibygden. Men mens flere av de andre kjent klesmerkene fra Voss i hovedsak er knyttet til sport, ser Grane mot et motemarkedet.

– Ideen bak We Norwegians' design er at klærne skal være tidløse og klassiske. Jeg vil rett og slett lage klær som jeg selv og vennene mine vil gå i, sier klesdesigneren, som blant annet har bakgrunn fra Åsnes. Det var da klesproduksjonen her ble lagt ned Grane begynte å sysle med ideen om å starte for seg selv. Voss er kanskje ikke det verste stedet å tenke slik?

BREDT TEKSTILMILJØ

– Det er et godt tekstilmiljø på Voss, sier Grane.

Det startet da Skigutane fikk agenturet på Bula-luen. Siden ble Bula utvidet til også å omfatte andre klær. Traa-merket fikk naturlig drahjelp ved opphavskvinnens suksess i skibakkene. I tilllegg er merket Vossatassar kjent i tekstilkretser.

For drøyt fire år siden inngikk Holta Invest avtale om å kjøpe Skigutane. Gjennom Active Brands overtok selskapet merkevarene Kari Traa, Bula, Åsnes, Extrem, Linken og Vossatassar.

Ordfører Hans Erik Ringkjøb på Voss viser til gründerånd, fin natur og høyt aktivitetsnivå når han blir bedt om å forklare hvordan Voss er blitt klesbygd nummer én på Vestlandet.

– Jeg tror at tekstilmiljøet på Voss har vokst frem gjennom godt gründerarbeid. Etter hvert har man fått frem gode merkevarenavn. Tekstilmiljøet er inspirert av Voss som vintersted og at det er et høyt aktivitetsnivå i bygden. Voss er også en landbruksbygd, og mye av kleskolleksjonene er bygget på ull, sier ordføreren.

Artikkeltags