Gå til sidens hovedinnhold

Økonom: – Billig å forsikre seg

Artikkelen er over 6 år gammel

Flere banker tilbyr nå rekordlav fastrente, og mange vurderer å forsikre seg. – Ikke gjør det i håp om å spare penger, advarer økonom.

De siste ukene har flere banker lokket med fastrenter som ligger godt under flytende rente på boliglån.

En ganske uvanlig situasjon, ifølge førsteamanuensis Trond Døskeland ved Norges handelshøyskole.

– Det skjer ikke så ofte, nei.

– MASSIV ØKNING

Flere banker med gode fastrentetilbud forteller til BA at de har fått en markant økning i henvendelser om fastrente de siste ukene.

–Vi har hatt en massiv pågang fra kunder som vil ha fastrente, sier Stian Arnesen, kommunikasjonssjef i Danske Bank.

De tilbyr nå en fastrente på 3,15 prosent ved tre års bindingstid.

Sparebanken Vest er med fastrente på 3,25 prosent blant bankene som tilbyr en fastrente godt under flytende rente.

–Dette er en atypisk situasjon som gjør fastrente interessant for flere enn vanlig. Vi har fått en god økning i henvendelser om fastrente, både i form interesse og en del som har gått inn for fastrente, forteller informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest.

Årsaken til at bankene nå kan tilby kundene lavere fastrente enn flytende, er at de lange innlånskostnadene for bankene er lavere enn de korte innlånskostnadene. Det koster med andre ord bankene mindre å tilby fastrente enn flytende rente for tiden.

FORVENTNINGER

At nordmenn løper til banken og vil binde renten når fastrenten er lavere enn flytende, er helt typisk, påpeker Døskeland ved NHH.

–Men når du velger mellom fast og flytende, er det ikke dagens flytende rente du må tenke på. Om du binder renten for tre år, må du tenke på sannsynligheten for om den flytende renten vil være lavere eller høyere enn den faste i løpet av perioden.

Og selv ikke fastrenter som for tiden ligger opp mot et halvt prosentpoeng lavere enn den flytende renten, er noen garanti for at du sparer på det i lengden, påpeker Døskeland.

–Den faste renten forteller jo noe om forventningene til hvorvidt den flytende renten vil gå ned eller opp. Hva som skjer med den flytende renten er avhengig av hva som skjer med økonomien fremover.

Gode tider vil gi høyere rente for å bremse farten i økonomien, forklarer førsteamanuensen. Ved dårlige tider vil man derimot sette ned renten for å stimulere økonomien.

–Nedgangstidene og oppsigelsene i oljeservicebransjen kan være et tegn på dårligere tider i norsk økonomi fremover, men mye tyder på at renten vil holde seg omtrent der den er fremover, sier Døskeland.

Ingen av bankene BA snakket med vil si noe om hvorvidt de har nærliggende planer om å sette ned den flytende renten, men sier de følger med på pengemarkedsrenten og konkurrentene.

– BILLIG Å FORSIKRE SEG

NHH-økonomen vil verken fraråde eller anbefale rentebinding nå, men:

–Det er billigere enn på lenge å forsikre seg ved å velge fastrente nå enn på lenge. Du kan ikke tape så mye på å binde den, for den flytende renten kan jo uansett ikke gå under null, påpeker Døskeland.

Både han, Breivik og Arnesen sier det viktigste er å velge ut fra hvor sårbar egen økonomi er for en eventuell renteoppgang.

–Hadde jeg hatt en jobb i en usikker bransje nå, ville jeg nok vurdert å binde renten, sier Døskeland.

Informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige Bank, som tilbyr fastrente ned i 3,2 prosent, mener det kan være lurt for de fleste å vurdere rentebinding nå.

–Vi anbefaler egentlig fastrente for alle nå, selv om det er spesielt interessant for dem med mye lån i forhold til inntekt. Ikke ut fra spekulasjon om å tjene på lavere fastrente enn flytende, men fordi man da får forutsigbare renteutgifter.

NEDGANG I ANDEL MED FASTRENTE

Per andre kvartal i år hadde ni prosent av vanlige låntakere fastrente. Andelen som velger fastrente har falt jevnt og trutt siden andre kvartal i fjor, da 10,7 prosent hadde fastrente.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Overraskende, mener Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

– Å forsikre seg mot rentevekst har aldri vært billigere, og da stusser jeg over at ikke flere gjør det, sa han nylig til Dagens Næringsliv.

Den største andelen lånekunder med fastrente har bundet den i mellom ett og fem år.

DU KAN FORHANDLE

Om du har flytende rente og har lyst til å få den ned, men ikke vil binde renten, kan du prøve å reforhandle med banken din, råder Finansportalen.

Har du et boliglån på to millioner kroner, vil et rentekutt på 0,5 prosent spare deg for hele 10 000 kroner i låneutgifter bare det første året, ifølge Finansportalen.

Mange banker opererer i utgangspunktet med faste priser. Hos Sparebanken Vest har de en jevn tilstrømming av kunder som prøver å reforhandle renten.

– Det er klart at det er større muligheter for kundene å prute hos sin bank nå enn ellers. Men hver kunde er jo individuell, og vi må se på økonomien og historikken til den enkelte kunden før vi vurderer å gi bedre vilkår, sier informasjonssjef i Sparebanken Vest Lars Ove Breivik.

Noen banker tilbyr faktisk å dekke deler av kostnaden ved å bytte bank. Finansportalen, som er en avdeling av Forbrukerrådet, råder bankkunder som er misfornøyde med rentene sin til å prøve å få bedre betingelser – eller å bytte bank.