Ny teknologi inspirerer studentene

Studentene er imponert over størrelsen og teknologien i Åsgard kompresjon.

Studentene er imponert over størrelsen og teknologien i Åsgard kompresjon.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Studentene i undervannsteknologi mener utviklingen i oljebransjen gjør deres kompetanse ettertraktet.

DEL

Statoils driftsansvarlige Bjarne Brunsvik tar studentene med gjennom enorme mengder avansert utstyr. Totalt disponerer Statoil 14.000 kvadrat areal fordelt på seks haller og et verksted på Vestbase i Kristiansund. Dette er i hovedsak knyttet til undervannsinstallasjoner.

Tidens Krav har vært med på en omvisning.

Her drives inspeksjon, testing, vedlikehold, vask og modifisering av subsea­utstyr. De seks første hallene har ansvaret for Åsgard, Heidrun, Tyrihans, Kristin og Morvin. Det nyeste anlegget er for selskapets store stolthet; Åsgard subsea kompresjon. Brunsvik peker og gestikulerer. Med et brennende engasjement tar han studentene med på en reise gjennom nervesenteret i Statoils forsyningsaktivitet for Norskehavet.

Subsea er framtiden

– Subsea har framtiden foran seg. Nye løsninger på havbunnen gir oss tilgang på nye muligheter, sier Brunsvik.

Det siste er Åsgard kompresjon et godt eksempel på. Her spiller Kristiansund og Vestbase en vesentlig rolle. Reservetoget til havbunnsmodulene står linet opp i den nye gigantiske hallen. Studentene blir små mot de enorme modulene i den aller nyeste og verdensledende subseateknologien.

– Dette anlegget er faktisk første steg på veien mot vårt store mål: Å etablere produksjon gjennom en havbunnsfabrikk.

Skulle det oppstå problemer med for eksempel en av kompressorene på feltet, må det mobiliseres på Vestbase.

– Her er vi i beredskap. Både folk og utstyr. Tid er penger i denne bransjen. Vi skal levere kvalitet og effektivitet, sier Brunsvik.

Et enormt løft

Markedssjef i Vestbase, Ture Haugen, stiller som sjåfør med maxitaxi på turen. Vestbase har kontrakt med Statoil for levering av logistikktjenester. Brunsvik trekker fram samarbeidet med Vestbase som en nøkkelfaktor.

– Alt er avhengig av god logistikk. Vi må holde rede på det vi har og tilstanden til det. Vestbase har full kontroll.

– Bare de siste byggene til Åsgard har kostet 180 millioner. Det er et enormt løft for oss. Nå ser vi at dette betaler seg gjennom aktivitet og verdiskaping. Det handler mye om ny teknologi. Vi må ikke glemme at bak ny teknologi står kloke hoder. Disse studentene er framtiden. Vi håper inderlig at de vil bidra til å skape framtidig verdiskaping og arbeidsplasser for Kristiansund.

Både Statoil og Vestbase har sammen med flere andre bedrifter bidratt økonomisk til at Høgskolesenteret i Kristiansund kan tilby ingeniørstudiet i undervannsteknologi. Det skjer i samarbeid med Høgskolen i Bergen, som har det faglige ansvaret for studiet. Selskapene vil også stille opp med arbeidsoppgaver, prosjekt, lærekrefter og utlån av utstyr.

– På denne måten bidrar vi til å skape et kompetansemiljø i lokalsamfunnet, sier Brunsvik og Haugen.

Markedssjef i Vestbase, Ture Haugen, foreviger omvisningen. Vestbase får ros for kvalitet og service på logistikktjenestene de leverer til Statoil.

Markedssjef i Vestbase, Ture Haugen, foreviger omvisningen. Vestbase får ros for kvalitet og service på logistikktjenestene de leverer til Statoil.

Oppstarten til studiet i undervannsteknologi var i høst. Gjennomføringa over tre år til det første kullet er finansiert som et spleiselag mellom næringsliv, kommune og fylkeskommune.

Behov for kompetanse

Brunsvik og Haugen håper staten kjenner sin besøkelsestid slik at Høgskolesenteret kan få ingeniørstudiet som et fast tilbud til nye kull hvert skoleår.

– Vi håper det offentlige ser at denne kompetansen er det behov for i ­lokalsamfunnet.

Studentene Martin Hestvik, Ann Helen Hesjevik, Serine Åndahl og Daniel Helseth har alle lokal tilhørighet og er fulle av inntrykk etter omvisningen.

– Dette har vært både inspirerende og spennende. Det var noen utrolige dimensjoner på det vi fikk se. Dette setter bokstavelig talt ting i perspektiv.

Studentene har allerede målet for framtiden klart:

– Vi har lyst til å være med å utvikle den nye undervannsfabrikken.

Mye matte

Ungdommene lar seg ikke affisere av at bransjen for tiden er inne i en konjunkturnedgang.

– Vi ser en lys framtid for olje- og gassproduksjon. Dette er en periodisk svingning. Det vil gå bedre etter 2018. Det passer perfekt, for da er vi ferdige med studiet. Dette er rette tid å utdanne seg på.

Det går mye i matematikk og fysikk. Denne teorien blir lettere å forstå hvis man får se hvordan ting ser ut og virker i praksis mener studentene.

– Vi har fått se hvordan ingeniørkunnskap har bidratt til verdens største havbunnsprosjekt. Det gjør oss spesielt giret at Kristiansund er valgt til beredskapsbase for Åsgard kompresjon.

Serine Åndahl ser allerede fram til å fortsette med en mastergrad.

– Drømmen er å flytte tilbake til Kristiansund etter utdannelse og praksis.

Artikkeltags