Gå til sidens hovedinnhold

Får bygge verdens største oppdrettsanlegg på land

Artikkelen er over 4 år gammel

Tromsø (NTB): Oppdrettsselskapet Nekst har fått konsesjon til å bygge verdens største oppdrettsanlegg for laksesmolt på land utenfor Førde.

Selskapet Nekst fikk onsdag konsesjon til å bygge et oppdrettsanlegg på størrelse med 12 fotballbaner på land, melder Dagens Næringsliv.

– Dette er en langsiktig, industriell og bærekraftig løsning for norsk oppdrettsnæring, sier gründer og daglig leder i Nekst, Kjell Audun Aasen.

Vanligvis setter laksen ut når den er mellom 60 og 200 gram, men Nekst planlegger å vente til den har blitt en kilo. Dermed kan man unngå lakselusproblemet i større grad. Anlegget har konsesjon til produksjon av opp til 20 millioner laksesmolt opp til en kilo.

– Når fisken vokser seg større på land, er den kortere tid i sjøen. Om laksenæringen skal vokse og øke produksjonen, er dette tiltak som kan gjennomføres uten særlige miljømessige konsekvenser, sier Jan Heggheim, som er fylkesdirektør for næring og kultur i Sogn og Fjordane og som har gitt konsesjonen.

Målet er at anlegget, som er beregnet å koste mellom 2 og 2,5 milliarder kroner, skal være i drift i 2019.

Åpner for laksevekst

Torsdag morgen melder også NTB at mangel på laks gjør at regjeringen iverksetter tiltak for å øke produksjonen for oppdrettsnæringen.

– Mangel på laks kan føre til at vi priser oss ut av markedet. Derfor iverksetter vi tiltak som kan øke produksjonen nå, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Regjeringen ønsker å gi oppdrettsnæringen økt fleksibilitet slik at de kan utnytte eksisterende kapasitet bedre – ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året. Dermed kan oppdretteren utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre.

– Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi. Men samlet vil det kunne gi vekst i prøveperioden, sier Sandberg.

Han sier tiltaket vil gi industrien økt fleksibilitet og muligheter til å holde produksjonen oppe gjennom vinteren, og dermed unngå permitteringer.

Ordningen vil koste 1,5 millioner kroner per tillatelse, der 80 prosent tilfaller kommuner og fylkeskommuner, og de resterende 20 prosentene tilfaller staten.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet er det nå en miljøsituasjon som gjør en vekst forsvarlig.

– Stadig færre anlegg overskrider lusegrensen, og lusenivået var lavt første halvår i år, sier Sandberg, som understreker at den enkelte oppdretter også må vurdere hva som er forsvarlig drift. (©NTB)