Gå til sidens hovedinnhold

Inkassogjelden øker mest i Bergen

Artikkelen er over 5 år gammel

Mens den går ned i resten av landet.

På landsbasis gikk inkassogjelden ned med 3 prosent første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

I Bergen og Hordaland steg den derimot med henholdsvis 13 og 7 prosent, viser tall fra inkassoselskapet Lindorff.

Totalt skylder bergenserne 132,4 millioner kroner i inkasso. Hordalendingene skylder til sammen 256,8 millioner kroner.

Færre saker, større beløp

Samtidig som inkassogjelden i byen steg, fikk færre bergensere ny inkassosak mot seg i årets første tre måneder enn i tilsvarende periode i fjor.

Nedgangen i antall personer med ny inkassosak var på 7 prosent i Bergen og 9 prosent i Hordaland.

Til gjengjeld skylder de som får inkassosaker nå mer enn i fjor. Bergenserne får nå større inkassoregninger enn både hordalendinger og nordmenn generelt.

Ny inkassogjeld per innbygger i Bergen med ny inkassosak økte med hele 22 prosent fra 1. kvartal i fjor. Den ligger nå på 28.846 kroner. Økningen er størst i landet. 

I Hordaland var økningen i ny inkassogjeld per person med ny inkassosak på 18 prosent.

– Selv om færre bergenser og hordalendinger har fått ny inkassosak, så sliter de som har inkassokrav mer med regningene enn i fjor, sier kommunikasjonsdirektør i Lindorff, Stig Inge Eikemo.

Menn skylder mest

Det er blant menn det syndes mest. De utgjør 59 prosent av personene med ny inkassogjeld, men står for hele 73 prosent av den nye inkassogjelden, ifølge Lindorffs tall.

Ifølge Ragnhild Solheim, gjeldsrådgiver i Bergen kommune, er den typiske personen med inkassosaker en mann i 40-årene, ofte skilt eller singel.

– Men kvinnene er i ferd med å nå igjen mennene, sier Solheim.

Øker mest blant godt voksne

Trenden med at det er blant de godt voksne inkassosakene øker mest, fortsetter. Mens det har vært en økning i aldersgruppen over 45 år, spesielt over 55 år, har det vært en nedgang for de yngre gruppene.

Også blant pensjonistene er det en langt høyere økning i ny inkassogjeld enn blant de yngre.

– Samtidig er pensjonistene fortsatt best på å betale regningene, sier Eikemo.

Det er hos de med høyest inntekt at det er flest inkassosaker, ifølge Lindorffs tall. Personer med over 700.000 kroner i inntekt skiller seg negativt ut.

– Bakgrunnen for dette er at de er mer kredittaktive enn andre grupper, sier Eikemo.

Flere saker hos namsfogden

Både hos gjeldsrådgiverne i Bergen kommune og hos namsfogden i Hordaland politidistrikt har de hatt en stor økning i henvendelser hittil i år sammenlignet med i fjor.

Seksjonssjef Per Øyvind Valland hos namsfogden forteller at økningen i utleggssaker, der kreditorer begjærer innkreving av penger, hittil i år er på 30 prosent.

– Det er vanskelig å si hvorfor vi har den økningen, men vi hører fra inkassobransjen at antallet saker hos dem er i sterk vekst, samtidig som vi ser en stigning i arbeidsledighet. Mye av økningen skyldes nok summen av disse faktorene. Hvor mye som eventuelt skyldes et forfall i den alminnelige betalingsmoralen, er ikke så godt å vite, sier Valland.