Skryter av viljen til grønn omstilling

Direktor i Innovasjon Norge Hordaland, Nina Broch Mathisen, er glad for at flere bedrifter vil satse på omstilling. – De må skape noe nytt og ikke bare kutte, sier hun. FOTO: BA

Direktor i Innovasjon Norge Hordaland, Nina Broch Mathisen, er glad for at flere bedrifter vil satse på omstilling. – De må skape noe nytt og ikke bare kutte, sier hun. FOTO: BA Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Der omstillingsviljen er størst, er optimismen størst. Tungindustrien i Hardanger får skryt fra Innovasjon Norge-sjefen i Hordaland.

DEL

NÆRINGSBAROMETERET

Blant paradoksene Næringsbarometeret for Hordaland avdekker, er økt fokus på omstilling og lavere tro på investeringer.

– Det handler om ulike næringer. Omstillingsfokuset er mindre i oljerelatert industri enn i tradisjonell industri, sier direktør i Innovasjon Norge Hordaland, Nina Broch Mathisen, til Vest24.

Mer miljøvennlig

Hun trekker Tizir i Tyssedal frem som et av eksemplene som nå investerer stort i grønn omstilling. Bedriften som produserer titanoksid, som blant annet brukes i maling, plast og fiskepudding, satser ifølge Innovasjon Norge-direktøren sterkt på å omstille seg til en mer miljøvennlig produksjon.

– De har investert flere hundre millioner kroner for å endre produksjonsprosessene. Målet er å redusere CO2-utslippene tilsvarende 15.000 personbiler i året, sier Borch Mathisen.

Tizir er et eksempel på stemningsskiftet som blir avdekket gjennom Næringsbarometeret. For første gang ser bedriftene i indre strøk av Hordaland lysere på fremtiden enn den tradisjonelt oljetunge kysten.

Krevende omstilling

Broch Mathisen mener omstilling er krevende.

– Det innebærer ofte både å kutte og å investere på samme tid. Vi ser at flere bedrifter nå enn før ser på klimautfordringene som en forretningsmulighet, sier Innovasjon Norge-direktøren.

Næringsbarometeret for Hordaland viser at 45 prosent av bedriftene arbeider mer med omstilling nå enn for to år siden. Og det gjelder slett ikke bare industri.

– Også maritim sektor satser mye på bærekraft. Det gjelder både oppdrettsnæringen, der det blir jobbet mye med luseproblemet, og tradisjonelt fiske. Også innenfor fiskeflåten er man opptatt av å investere i mer effektiv drift.

Flere gründere

– Bør ikke den oljerelaterte næringen også i sterkere grad være interessert i omstilling.

– Jo, det bør den, og det er den forsåvidt også. 60 prosent av oljeleverandørene forteller at de vil omstille seg, og mulighetene er mange.

Broch Mathisen understreker hvor viktig det er at bedriftene tenker omstilling og ikke bare kutt.

– De må skape noe nytt og annerledes, slår hun fast.

Innovasjon Norge merker investeringstørken i oljerelatert næring i form av mange nye gründere. Det siste året er antall gründere som er i kontakt med Innovasjon Norge i Hordaland doblet. Ifølge Broch Mathisen er mange av disse oljearbeidere som vil starte egen virksomhet.

– Det er voksne gründere som går inn i prosjektene med mye kompetanse, sier Innovasjon Norge-direktøren.