Starter støttegruppe for oppsagte oljeingeniører

Antall ledige hjelmer i oljebransjen blir stadig flere. I Næringsbarometeret blir det tegnet et dystert bilde av fremtiden i oljenæringen, mens det er langt mer optimisme i industritunge Hardanger. ILLUSTRASJONSFOTO: CREATIVE COMMONS

Antall ledige hjelmer i oljebransjen blir stadig flere. I Næringsbarometeret blir det tegnet et dystert bilde av fremtiden i oljenæringen, mens det er langt mer optimisme i industritunge Hardanger. ILLUSTRASJONSFOTO: CREATIVE COMMONS

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeidsledigheten blant petroleumsingeniører har eksplodert det siste året. Nå starter de støttegruppe.

DEL

Næringsbarometeret

– Vi begynner å bli ganske mange som har fått fyken nå. Jeg mener det er på tide at vi samles, sier Jarle Gjersvik.

Han har jobbet som senioringeniør i Aibel, men mistet jobben i september i fjor, etter endt pappaperm og oppsigelsestid.

Fremdeles er han uten jobb å gå til.

Økte med 630 prosent

Utviklingen av arbeidsledigheten i oljesektoren speiler forventningene i Næringsbarometeret for Hordaland som blir presentert i dag. Oljerelaterte næringer viser et dramatisk fall i forventningene. 31 prosent av bedriftene i oljeindustrien forventer å redusere antall sysselsatte.

I så fall følger de opp en gjeldende trend. Det siste året har antall arbeidsledige ingeniører innen petroleum, bergverk og metallurgi økt med hele 630 prosent, viser tallene fra Nav. Nå er det registrert 270 arbeidsledige i denne kategorien.

Støttegruppe

En av dem som har mistet jobben er Jarle Gjersvik. Han har begynt å samle eks-ansatte i Aibel med mål om et felles tverrfaglig forum.

– Målet med gruppen er å gi hverandre psykisk støtte, men også å være en pressgruppe. Er vi mange sammen, får vi større gehør. Vi opplever at det ikke er mye vi får tilbud om gjennom NAV i forhold til under krisen i verftsindustrien i 1999 - 2000, mener Jarle Gjersvik.

Vanskelig marked

Siden før han ble ledig har han søkt på aktuelle jobber.

– Det viser seg at flere av dem som fikk disse jobbene allerede har blitt sagt opp, sier Gjersvik.

Gjersvik har jobbet som senioringeniør, men har ikke den formelle utdannelsen. Det gjør det ekstra vanskelig for ham.

– Jeg kommer dårligere ut enn de med papirer, selv om jeg har lang erfaring, sier han.

Etter lang tid som konsulent takket han ja til lavere lønn, men fast stilling og trygghet i Aibel i 2011.

Det viste seg å ikke være så trygt som han trodde.

– Dessuten er det mange jobber der de rett og slett ikke har behov for ingeniører. De vet at hvis de ansetter deg, vil du kanskje forsvinne så fort du får noe mer aktuelt.

Artur Burdek er en av ingeniørene som har sagt ja til å være med i støttegruppen til Gjersvik.

– Det er absolutt en fordel å komme sammen for å gi råd og støtte hverandre, mener Burdek, som fortsatt er arbeidsledig etter å ha mistet jobben i Aibel i fjor høst.

Optimister i Hardanger

Utviklingen i ledigheten blant petroleumsingeniørene forteller det meste om stemningsskiftet som preger forventningene i næringslivet i Hordaland. For første gang er optimismen større i Hardanger og de industristerke indre delene av Hordaland enn i oljetunge vest.

– Arbeidsledigheten blant petroleumsingeniører er høy, og det er ikke så enkelt å få jobb. Men mange av de høyt utdannede ingeniørene finner seg arbeid på egen hånd, sier fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes.

Hun forventer at ledigheten i oljerelatert virksomhet vil øke.

– Fleksibilitet er viktig for dem som mister jobben i oljeindustrien, både geografisk og når det gjelder bransje., sier Kverneland Bogsnes.