Mandag tas samtlige organiserte i Fellesforbundet ved Hotel Norge ut i streik. Det kan sette 17. mai-feiringen for hundrevis av bergensere i fare.

Hotel Norge er et av hotellene i Bergen med størst andel av organisert arbeidskraft. Når samtlige 120 blir tatt ut i streik, blir det derfor umulig å holde driften i gang, opplyser resepsjonist Njaal Tangie til BA.

Dermed stenger hotellet helt fra mandag.

Også Ole Bull-restauranten blir rammet av streiken. Dermed må mange bergensfamilier finne seg et annet sted å ha den tradisjonsrike 17. mai-lunsjen.

Restauranter som leier i huset, er ikke omfattet av streiken.

Direktør Endre Olsen er ikke helt klar på om hotellet stenges når streiken bryter ut.

– Vårt fokus er gjestene. Det er dem vi har forpliktelser overfor, men det er lite sannsynlig at vi kan holde åpent når så mange av våre ansatte streiker.

Olsen sier han håper på enighet i konflikten før mandag.

– Uansett vil vi forholde oss til spillereglene, sier hotelldirektøren.

Utvider

Fra lørdag morgen utvider Fellesforbundet hotellstreiken med 1.000 nye streikende i 100 bedrifter i syv fylker: Sogn og Fjordane, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Hedmark, Oppland og Østfold. Dermed er streiken utvidet til å gjelde hele landet.

Den varslende opptrappingen vil bety at omkring 7000 ansatte i 760 hoteller og restauranter vil være i streik fra lørdag.

Hotel Norge har til nå unngått streiken. Det har sammenheng med den spesielle situasjonen som oppsto etter at alle ble oppsagt som følge av at hotellet skal stenges i september, opplyser Djevat Hisenaj, som er leder for hotell- og restaurantarbeiderne i Hordaland.

Han opplyser at også medlemmer som har kommet til under streiken, blir tatt ut i streik fra mandag.

Kan bli langvarig

– Streiken kan vare lenge, forteller forbundsleder i Fellesforbundet  og bergenser Jørn Eggum til nettavisen FriFagbevegelse.no.

Streikekassen er på hele 1,9 milliarder kroner. Når streiken utvides fra lørdag kommer prislappen per streikeuke til å lyse på 23 millioner.

Streikebidraget er 3380 kroner i uken  skattefritt.