Den frivillige meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landforening ble avsluttet fredag. Mandag morgen blir det tvungen mekling, og fristen for å bli enige er ved midnatt natt til onsdag 6. april.

Her er den lokale listen over Hordalands-bedrifter som kan bli rammet.

16.400 byggearbeidere i Fellesforbundet kan bli tatt ut i streik, i over 800 bedrifter. Blir det streik, starter den onsdag morgen.

Leder Mads Kleven i Unionen fagforening i Bergen sitter i forhandlingsdelegasjonen.

– Først skal vi vurdere hva Fellesforbundet og Norsk industri har blitt enige om. Mange prinsippielle spørsmål er avgjort her. Men selv om man har kommet til enighet om frontfaget, betyr ikke det automatisk at man blir enige i byggforhandlingene. Byggfaghet har hatt flere steiker de siste årene, sier Kleiven.

Les også: Nulloppgjør i frontfaget

400 rørleggere i Bergen kan bli tatt ut i streik

Byggforhandlingene er den første av de store tariffavtalene som følger i kjølvannet til frontfaget.

Ifølge frifagbevegelse.no er det er vanlig at resultatet der, på andre saker enn lønn, også gjøres gjeldende for byggebransjen. Det gjelder for eksempel spørsmål knyttet til pensjon, tiltak mot sosial dumoing og arbeidslivkrimalitet. 

Kleiven sier at Bergen kommer til å merke det godt dersom byggearbeiderne i Fellesforbundet blir tatt ut i streik.

– En god del av byggevirksomheten i Bergen kommune vil opphøre fra onsdag morgen. De store entreprenørene og byggmestrene kan bli tatt ut i streik, sier han.

I tillegg er omlag 400 rørleggere i bergensområdet tatt ut, bekrefter Jorge Dahl i Rørleggersvennenes Fagforening.

– Det viktigste for oss er å få hevet minstelønnssatsene, sier Dahl.