Gå til sidens hovedinnhold

«Svaneapoteket» til salgs. Takst: 230 millioner kroner

Artikkelen er over 6 år gammel

Geir Hove og Tom Rune Pedersen legger det karakteristiske bygget i Strandgaten 6 ut for salg.

Eiendommen er på cirka 5000 kvadratmeter og lokalene der genererer en leieinntekt på om lag ni millioner kroner i året.

– Vi forventer en stor interesse fra lokale og internasjonale aktører. Internasjonale eiendomsfond har også interesse av denne typen bygg, sier daglig leder i Kløver Eiendom, Tommy Hansen, til BA.

Hansen mener eiendommen er en av byens flotteste, både med tanke på arkitektur og beliggenhet.

– Hvorfor vil dere selge da?

– Fordi eierne ønsker å fokusere på de større eiendommene sine, som hoteller og kjøpesentre, svarer Hansen.

Bevegelser på eiersiden

Han poengterer at de to eierne fremdeles kjøper mer eiendom enn de selger.

Kløver Eiendom er eid av Pedersen og Hove og er duoens eiendomsimperium.

I dette selskapet ligger eiendommer som Xhibition, Kløverhuset, flere bygg på Bryggen, byggene til Fiskeridirektoratet på Nordnes og altså Strandgaten 6.

Inntil like før jul lå også Torget 1 inne i selskapet, men det ble solgt etter bare ett års eierskap.

Utenfor dette selskapet har Hove og Pedersen på hver de kjøpt store eiendommer i Bergen siste årene, eksempler kan være at Tom Rune Pedersen kjøpt gamle Tanks skole av fylkeskommunen og Korskirkekvartalet av Sparebanken Vest. Geir Hove kjøpt på sin side halve Hotel Norge for litt over 300 millioner kroner i fjor.

Daglig leder i Kløver Eiendom mener det er to oppsider for eventuelle nye eiere: Potensiale for økte leieinntekter, samt en positiv utvikling i Strandgaten-området generelt.

– Strandgaten er blitt mer og mer attraktiv, det ser vi på de nye virksomhetene som etablerer seg der som Pepper, Tiger, Ihlum og Colonialen. Vi ser det også på Kløverhuset, som hadde en vekst på om lag fire prosent i fjor. Blant annet har klesgiganten Zara vært blant aktørene som har ønsket seg inn i dette bygget, sier Hansen.

Landets eldste

Svaneapoteket regnes, ifølge Bergen byleksikon, som landets eldste apotek. Det ble etablert 1595 og lå deretter i Strandgaten 4, et bygg fra 1600-tallet som brant ned i bybrannen 1916. Den nye gården, som står der den dag i dag, ble ferdigreist i 1921.

På spørsmål om Svaneapoteket skal ut, sier Hansen at varigheten av leiekontrakten er konfidensiell.

– Men de skal være der i årene fremover, sier han.

Et spørsmål som alltid må reises i slike sammenhenger er hva bygget ble kjøpt for av de godeste herrer Hove og Pedersen i sin tid. Tommy Hansen vet ikke.

Strandgaten 6 ble sist solgt i 1998 til selskapet Strandgaten 6 i 1998 for 25 millioner kroner. Dette selskapet ble tatt over av Kløver Eiendom i 2001, men til hvilken sum vites ikke. Uansett blir nok gevinsten godt over 200 millioner kroner.

Unike med

– Jeg har solgt den én gang, sier den svært erfarne næringsmegleren Lars Morten Kyte om Strandgaten 6.

Han mener det er en flott eiendom som kan skilte med to gode fasader, en i Strandgaten og en i Christian Michelsens gate.

Samtidig minner han om at det har blitt solgt en del store eiendommer i sentrum siste årene, som Strandgaten 9, Torgallmenningen 9, Dickens-bygget, Åsegården på Strandkaien og Torget 1.

– Det er en god dynamikk i markedet for tiden, og det er solgt flere eiendommer i den aksen der enn på mange, mange år. Dette er det forskjellige grunner til, men det er gode priser å få samtidig som det er gunstige lånebetingelser på fast og flytende rente.