Rakettangrepet mot et Statoil-anlegg i Algerie vekker minner om angrepet på gassanlegget i In Aménas for tre år siden, der fem Statoil-ansatte var blant totalt 40 drepte.

Mens rakettangrepet fredag var rettet mot et gassanlegg i den sentrale delen av landet, ligger In Aménas lenger øst, like ved grensen mot Libya.

Om lag 700 arbeidere ble tatt som gisler av en væpnet gruppe ledet av den algeriske ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokhtar 16. januar 2013.

Overlevde

Kolbjørn Kirkebø fra Bergen ble skutt og overlevde terrorangrepet i In Amenas i 2013. Som eneste av de som overlevde, valgte han å reise tilbake til jobb i Algerie.

Der ble i dag Statoils andre joint venture, basen Krechba i In Salah, angrepet av distanseraketter.

– Jeg kjenner til de som jobber der. Det er relativt god kontakt mellom de to anleggene, sier Kirkebø, som for tiden er hjemme i Norge.

Han fikk tidlig fredag beskjeden om at Krechba hadde blitt angrepet av raketter.

– Jeg fikk noen meldinger fra noen kolleger ganske tidlig. Det var klart at jeg da ønsket å få mer informasjon, og det som jeg har fått beskjed om, er at ingen er skadet eller drept. Det er gledelig, sier Kirkebø til BA.

Les også: Livet etter terroren

– Vet at det er et mål

Han sier at den svært dramatiske hendelsen for tre år siden fortsatt sitter i.

– Men dette nye angrepet oppleves nok som mye verre for min kone enn for meg selv. Det som skjedde for tre år siden varte dag etter dag. Den påkjenningen sitter nok i for alle de pårørende til oss som var tilstede, sier Kirkebø.

– Blir du engstelig av at anleggene fortsatt er et terrormål?

– Vi har visst at det fortsatt er et mål, at det er elementer som ønsker å skade infrastrukturen i Algerie. Det er noe vi lever med, sier Kirkebø.

Kirkebø var på en buss på vei inn i byen In Amenas den dagen de ble angrepet i 2013. De kastet seg ned på gulvet da det kom kuler gjennom rutene.

Plutselig kjente Kirkebø smerte i låret. Der hadde han fått flere splinter fra en kule. Han ble ikke alvorlig skadet, og kom seg etterhvert i sikkerhet.

Statoils virksomhet i In Salah

  • Statoil kjøpte seg i 2004 inn i samarbeidsselskapet In Salah Gas, der Sonatrach og BP er partnere. Samtidig kom de tre nordlige feltene Krechba, Teguentour og Reg i produksjon.
  • Fase to i In Salah Gas-prosjektet omfattet utbygging av fire gassfelt i den sørlige delen av området: Gour Mahmoud, In Salah, Garet el Befinat og Hassi Moumene.
  • Statoil og partnerne kunngjorde i februar i år oppstart av In Salah Southern Fields-prosjektet. Statoils egenproduksjon fra de sørlige feltene vil med dette være rundt 22.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2016.
  • Southern Fields-prosjektet dekker 2.000 kvadratkilometer. I prosjektet inngår bygging av et nytt prosesseringsanlegg, over 300 kilometer med rørledninger og boring og oppkobling av 26 brønner.
  • Utbyggingen av de sørlige feltene vil opprettholde produksjonen på 9 milliarder kubikkmeter per år. Produksjonen skal etter planen trappes opp til 14,1 millioner kubikkmeter per dag etter hvert som brønnene på feltene Hassi Moumene og Garet el Befinat kommer i produksjon senere i år.

KIlde: Petro

Fakta om Statoilanleggene i Algerie

* Statoil har tørrgassfeltet In Salah og gass- og kondensatfeltet In Aménas sammen med BP og Algeries statlige olje- og gasselskap, Sonatrach.

* 16. januar 2013 angrep en gruppe væpnede islamister gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie. De tok rundt 700 arbeidere som gisler, et hundretall av dem utlendinger.

* 17. januar innledet algeriske styrker en operasjon for å ta tilbake anlegget. Aksjonen pågikk i to dager.

* 40 ansatte fra ti land ble drept i angrepet, blant dem fem av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

* 29 av gisseltakerne ble også drept, mens tre ble pågrepet.

* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som sa at aksjonen var hevn for Frankrikes militæroperasjon i nabolandet Mali.

* Fredag 18. mars 2016 i 6- tiden om morgenen lokal tid ble In Salah-anlegget på Krechba truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand. Statoils tre ansatte ved anlegget er meldt uskadd og i sikkerhet.