Et gassanlegg som tilhører Statoil, BP og Sonatrach i Algerie, skal ha blitt angrepet av inntil fire raketter fredag, melder Aftenbladet.

Ifølge Statoils nettsider fant angrepet mot gassanlegget In Salah på Krechba i Algerie sted i 06-tiden fredag morgen.

– Anlegget ble truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand. Statoil har vært i kontakt med sine tre ansatte på Krechba, og alle er uskadd og i sikkerhet, skriver selskapet i en pressemelding.Statoil jobber med å få oversikt over situasjonen, men har så langt ingen informasjon om at noen ble skadet i angrepet.

Beredskapsorganisasjonen til Statoil i Stavanger er mobilisert.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at de er kjent med saken.

– Etter det vi vet så har sikkerhetspersonell i Algerie nå kontroll med anlegget. Vi har tett dialog med Statoil om denne saken, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet Ane Haavardsdatter Lunde til VG.

Statoils virksomhet i In Salah

  • Statoil kjøpte seg i 2004 inn i samarbeidsselskapet In Salah Gas, der Sonatrach og BP er partnere. Samtidig kom de tre nordlige feltene Krechba, Teguentour og Reg i produksjon.
  • Fase to i In Salah Gas-prosjektet omfattet utbygging av fire gassfelt i den sørlige delen av området: Gour Mahmoud, In Salah, Garet el Befinat og Hassi Moumene.
  • Statoil og partnerne kunngjorde i februar i år oppstart av In Salah Southern Fields-prosjektet. Statoils egenproduksjon fra de sørlige feltene vil med dette være rundt 22.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2016.
  • Southern Fields-prosjektet dekker 2.000 kvadratkilometer. I prosjektet inngår bygging av et nytt prosesseringsanlegg, over 300 kilometer med rørledninger og boring og oppkobling av 26 brønner.
  • Utbyggingen av de sørlige feltene vil opprettholde produksjonen på 9 milliarder kubikkmeter per år. Produksjonen skal etter planen trappes opp til 14,1 millioner kubikkmeter per dag etter hvert som brønnene på feltene Hassi Moumene og Garet el Befinat kommer i produksjon senere i år.

KIlde: Petro

Algerie Focus skriver at den algeriske hæren raskt grep inn for å stanse en gruppe terrorister og hindre dem i ta seg inn på anlegget. Anonyme kilder sier til avisen at en katastrofe ble avverget og at militæret er på anlegget og beroliger dem som er på stedet.

Tre år siden In Aménas

Mens rakettangrepet fredag var rettet mot et gassanlegg i den sentrale delen av landet, ligger In Aménas lenger øst, like ved grensa mot Libya.

Om lag 700 arbeidere ble tatt som gisler av en væpnet gruppe ledet av den algeriske ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokhtar 16. januar 2013.

Dagen etter innledet algeriske styrker en operasjon for å ta tilbake kontrollen over anlegget. Da operasjonen var over, var 40 ansatte fra ti land drept. Av disse var fem norske Statoil-ansatte.

I tillegg skal nærmere 30 gisseltakere ha blitt drept. Belmokhtar hevdet at angrepet var hevn for Frankrikes militæroperasjon i nabolandet Mali.

In Aménas-anlegget ble drevet av Statoil, britiske BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach. De samme selskapene eier gassanlegget i In Salah som ble forsøkt angrepet fredag. 

 

Fakta om Statoilanleggene i Algerie

* Statoil har tørrgassfeltet In Salah og gass- og kondensatfeltet In Aménas sammen med BP og Algeries statlige olje- og gasselskap, Sonatrach.

* 16. januar 2013 angrep en gruppe væpnede islamister gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie. De tok rundt 700 arbeidere som gisler, et hundretall av dem utlendinger.

* 17. januar innledet algeriske styrker en operasjon for å ta tilbake anlegget. Aksjonen pågikk i to dager.

* 40 ansatte fra ti land ble drept i angrepet, blant dem fem av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

* 29 av gisseltakerne ble også drept, mens tre ble pågrepet.

* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som sa at aksjonen var hevn for Frankrikes militæroperasjon i nabolandet Mali.

* Fredag 18. mars 2016 i 6- tiden om morgenen lokal tid ble In Salah-anlegget på Krechba truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand. Statoils tre ansatte ved anlegget er meldt uskadd og i sikkerhet.