En 40 minutters kjøretur fra Bergen, i en bygd med rundt fem hundre innbyggere, finner du Panorama Konferansehotell.

Den prangende eiendommen ligger på Forland i Sund kommune på Sotra.

Du følger riksvei 555 sørover mot Klokkarvik og svinger av til hotellet. Ut av ingenting dukker det digre hotellet opp. Fontene, stor parkering og en tempellignende bygning med glassfasade ønsker deg velkommen.

– Ja, her er det stort og flott. Ideen er at du skal kunne komme deg vekk fra byens kjas og mas, sier hotelldirektøren Ole Martin Opitz til BA.

Tette bånd til Brunstad Christian Church

Gjestene er, ifølge Opitz, hovedsaklig forretningsreisende. Drektøren satser nå på den store bredden.

– Vi har en visjon om å bli et hotell for alle som liker å drive med aktiviteter i rolige maritime omgivelser. Det er en utfordring, med tanke på beliggenheten og avstandene fra sentrum, å få lokket helgeturistene hit. Jeg har god tro på at vi skal greie å fylle opp hotellet med alle typer gjester fremover, informerer Opitz.

En annen viktig kunde er Brunstad Christian Church (også kjent som Smiths Venner, journ. anm.), som ifølge sin siste årsrapport, støtter økonomisk konferansehotellet med betydelige summer.

– Jeg kan bekrefte at Brunstad har en viktig rammeavtale hos oss. De gjester hotellet cirka én gang i uken, og bidrar til at stedet fungerer økonomisk. Men vi er først og fremst en hotelldrift der vårt hovedmål er å skape gode opplevelser for alle våre kunder, sier Opitz.

Eier av hotellet er Stiftelsen Marstenen gjennom selskapet Marsteinen Holding AS.

Til Brønnøysundregistrene har stiftelsen opplyst at de utøver eierskap, drifter og har utleie av konferansesenteret.

Stiftelsen Marstenen opplyser at deres vedtektsfestet formål er å «fremme den lære, de verdier og det kristelige innhold som Johan O Smith stod for, i første rekke slik det fremkommer i hans stykker i bladet Skjulte Skatter og i boken Johan O. Smiths etterlatte brev.»

Gigantisk flerbrukssal

2. mai åpner den store, nye stoltheten til Panorama. En konferansesal på 1150 kvadratmeter skal kunne romme over 900 mennesker.

Høyteknologisk utstyr, kortreist mat og landlige omgivelser skal lokke firmaer og foreninger til den mektige salen i havgapet. Kostnadsrammen er satt til flere titalls millioner ifølge hotelldirektøren, som ikke vil røpe eksakte tall.

– Denne salen blir viktig for oss og for Sotra i sin helhet. Tanken er å arrangere messer og banketter. Det finnes ikke mange slike storstuer utenfor Bergen sentrum, så vi tror den blir flittig brukt. Flere hoteller i Bergen vil inngå en avtale med oss om bruk av denne salen, sier Opitz.

GPS-kodete dørtapet

Hotellet ble bygget i 2011, og erstattet Panorama Fjordhotell som det het i 2010.

Det gamle hotellet står fortsatt og huser noen av de ansatte på hotellet. Med 57 rom og åtte møtelokaler er det øyens største krypinn, før Thon-gruppen gjør sitt inntog på Sotra med sin nye storstue på Straume.

Hotellet er smakfullt, lyst innredet med havet og stein som tema.

– Vi er veldig stolte av stedet her. Bergens-arkitekten, Lasse Nøstvold, har gjort en fremragende jobb i å binde alt sammen. Rommene har en lokal inspirert design, samt en fantastisk utsikt. Til og med dørene har sin lille rarietet.

Hve er spesielt med dørene?

– Alle dørene til hotellrommene er unike. De er ekte kopierte bilder av lokale dører fra Sund. Skulle du være i tvil er GPS-kodene synlig på hver dør slik at du sjekke hvor den originale døren befinner seg, forteller direktøren entusiastisk.

– Ikke basert på dugnad

Etter medias søkelys i 2012 der manglende tariffavtaler og dugnadsarbeid var i fokus, kan hotelldirektøren opplyse at forholdene nå er på stell.

– Det er entreprenører som bygger. Vi baserer ikke vår hotelldrift på dugnad. Det investeres mye penger her, fordi vi har troen på konseptet vårt. De ansatte har tarifflønn og mange er medlemmer i Fellesforbundet, sier Opitz.

Kjøkkenssjef, Mike Dahmlow, trives godt ute i havgapet. Han vektlegger den trygge arbeidsplassen som en viktig faktor for valget av bosted.

– Jeg har vært her i 18 måneder, og har etablert meg med min familie. Vi vil bli boende på Sotra, sier den Berlin-fødte sjefskokken.

Lokal mat og kultur lokket den blide tyskeren til Panorama.

– 85 prosent av maten som lages her er lokalprodusert. Vi har til og med en egen konditor, smiler Dahmlow.

Kundebelegg

Med store areal og høye driftsinntekter trenger hotellet flere gjester. Tall fra 2013 viser et totalunderskudd på over tre millioner kroner før skatt.

– Med nye investeringer som konferansesalen og en ny velværeavdeling, tror vi det kan lokke flere gjester til hotellet. Søndagsbuffeen er populær blant lokalbefolkningen, men vi ønsker turistene hit også. Åtte nye rorbuer skal stå på plass i juni i år. Det får nok fisketuristene til å komme, sier Opitz håpefult.