Forbundssekretær Jan Henrik Larsen i El & it-forbundet varsler bråk hvis ikke konflikten mellom forbundet og Helse Bergen om lønnen til de bulgarske Enemona-ansatte blir løst. For tiden pågår sluttoppgjøret mellom Helse Bergen og det bulgarske selskapet som underbetalte sine ansatte kraftig.

Ifølge El & it-forbundet handler det om 7,2 millioner kroner som elektrikerne skulle ha, som de ikke har fått.

Tenner på alle pluggene

Helse Bergen argumenterer med at det er Enemona som skylder sine ansatte pengene, og at foretaket ikke har noe juridisk ansvar i saken. Tidligere i sommer svarte helseminister Bent Høie (H) i Stortinget at Helse Bergen hadde stanset alle utbetalinger til det bulgarske selskapet. I et skriftlig svar til Vest 24 før helgen, het det imidlertid at «for øvrig har Helse Bergen betalt Enemona det de har krav på ut fra det arbeidet som faktisk er utført».

Det får Larsen i El & it-forbundet til å tanne på alle pluggene – igjen.

– Det kan se ut som Helse Bergen ikke er interessert i å løse denne saken, sier Larsen. Han er enig i at foretaket ikke har noe juridisk ansvar for de 7,2 millioner kronene, men mener Helse Bergen har et etisk ansvar for at de bulgarske elektrikerne får betalt i henhold til kontrakten.

En kraftig oppfordring

Nå har Larsen på nytt kontaktet de to stortingspolitikrne som tok saken opp i Stortingets spørretime. Håpet er at Audun Lysbakken (SV) og Jan Bøhler (Ap) kan utøve press for å få regjeringen til å «instruere» Helse Bergen.

Senere denne uken skal anbudene for arbeidet Enemona ikke har gjort, være ferdig. Larsen retter også en kraftig oppfordring til selskaper som eventuelt tar over elektroarbeidet med det nye barnesykehuset.

 

– Vår oppfordring er at ingen går i gang med arbeid på bygget før Enemona-saken er løst, sier Larsen til Vest 24.

Hele byggeprosjektet skal etter planen ikke åpnes før i 2022. Men allerede neste år er meningen at første byggetrinn skal stå klart. Ifølge Helse Bergen sine hjemmesider skal da hele Barneklinikken flyttes inn i et nytt bygg for å skjerme de yngste pasientene under byggeprosessen.

Vil demonstrere

Han frykter at saken ikke finner noen løsning som kommer de bulgarske elektrikerne til gode.

– Vi vil holde trykk på denne saken inn i stortingsvalgkampen, hvis ikke den blir løst før, og vil vurdere demonstrasjoner. Hvis saken ikke er løst før åpningen, lover jeg at vi skal gi lyd fra oss, sier Larsen

Styreleder Ranveig Frøiland i Helse Bergen ønsker ikke å kommentere saken før styret er orientert.

– Styret skal orienteres på styremøtet nå i september.

Frøiland, som har en fortid som olje- og energiminister og har 20 år bak seg som stortingspolitiker for Ap, synes ikke situasjonen Helse Bergen har havnet opp i er enkel.

– Dette er ikke hyggelig for noen parter. Nå får vi først få orienteringen, deretter må vi ta den tiden vi trenger og se hva vi kan gjøre, sier styrelederen til Vest 24.